Testovi za malu maturu slaće se mejlom do škola, gde će se i štampati

352978_polaganje-male-mature-iz-srpskog140613ras-foto-zoran-loncarevic-013_f

Testovi za malu maturu koju osmaci polažu na kraju drugog polugodišta ubuduće će biti distribuirani elektronskim putem do škola gde će se i štampati, dogovoreno je danas na sastanku interresorne radne grupe zadužene za organizaciju završnog ispita. Ta novina se uvodi da se propusti sa prošlogodišnje mature ne bi ponovili – rekla je članica grupe, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Desanka Radunović i navela da će direktori biti odgovorni za štampanje testova i njihovu bezbednost.
Kako je navela, u celom procesu mora biti više lične odgovornosti ljudi u školama i školskim upravama.
- Iskustvo pokazuje da Ministarstvo prosvete ne može u dovoljnoj meri da kontroliše događanja na terenu – rekla je Radunovićeva.

Ona je ukazala da sada treba proveriti da li sve škole imaju tehničke mogućnosti, računare, štampače, kako bi im se na vreme nabavila oprema.
U praksi bi to trebalo da izgleda tako što će ministar bi odabere kombinaciju testa koja bi se potom elektonski poslala školi gde bi se i štampala, neposredno pre početka testa.

Ovo rešenje treba da omogući veću regularnost. Ako se i dogodi neki propust, to će biti na nivou škole, pa će đaci samo u toj školi ponovo raditi test, a ne kao prošle godine kada je poništena mala matura na novou Republike.

Osamci će na proleće imati probni test male mature, a prof. Radunović podseća da ja Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja zadužen za stručni deo organizacije matruskog, za sastavljanje testova.

NPS je 3. septembra usvojio predlog programa male mature, po kome na ispitu treba da budu tri testa – iz srpskog, matematike i kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta, a poslednju reč o ovom predlogu daje ministar prosvete. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, unutrašnjih poslova i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Izvor Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*