Toma dao Kusti 170.000 evra mimo zakona!

Dr-Tomislav-Jovanovic

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkom mandatu, koje vodi Tomislav Jovanović uplatilo je 170.000 evra, tačnije 21 milion dinara, Andrićevom institutu u Višegradu, čiji je direktor Emir Kusturica, za finansiranje rada u 2014. godini.
Prethodno nije bio sproveden konkurs za dodelu tih budžetskih sredstava niti je pomenuti institut akreditovan u Srbiji, upozoravaju za „Alo!“ predstavnici naučne zajednice, okupljeni u pokretu „Spasimo nauku“. Članica tog pokreta Vesna Miletić, docent na beogradskom Stomatološkom fakultetu, smatra da su na taj način sve domaće naučno-istraživačke ustanove stavljene u neravnopravan položaj, jer za budžetska sredstva moraju da se bore na konkursima, i to sa već gotovim projektima.

Svi se zalažemo za finansiranje nauke, ali se pitamo zbog čega su neki povlašćeni i dobijaju sredstva za projekte van konkursa. Država može da dogovara među državne projekte, ali ako se oni finansiraju iz budžeta, onda to mora da bude u skladu sa Zakonom o naučno-istraživačkoj delatnosti i drugim propisima koji regulišu osnivanje ili finansiranje naučnih ustanova – ocenila je Miletićeva, ističući da joj „nije bitno ko stoji iza instituta, već princip i poštovanje zakona pred kojim svi treba da budu jednaki“.

- Naučnički sindikati i organizacije mesecima ukazuju na neprimeren odnos Vlade prema nauci. Ministar Jovanović se deklarativno zalaže za veća ulaganja u nauku, a zapravo su budžetom za ovu godinu četiri puta smanjena sredstva za finansiranje projekata, tako da nijednog naučnog saradnika nismo mogli da angažujemo – zaključila je ona.

Kako je moguće da Srbija finansira u našoj zemlji neakreditovan Andrićev institut i to bez konkursa, iz Ministarstva prosvete nisu objasnili, već su kao osnov isplate budžetskih sredstva naveli Zakon o potvrđivanju sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske iz 2007. godine i zaključak Vlade Srbije od 10. juna 2013. godine, kojim je usvojen ugovor između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o osnivanju Javne ustanove „Andrićev institut“ u Višegradu u Republici Srpskoj.

- U skladu sa navedenim osnivačkim aktom predviđeno je da se finansijska sredstva obezbeđuju iz budžeta Srbije i budžeta Republike Srpske u srazmeri 50 odsto prema 50 odsto . Na osnovu navedenog, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je zaključilo ugovor o realizaciji i sufinansiranju naučno-istraživačkih projekata iz osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja od opšteg interesa u oblasti društvenih i humanističkih nauka u 2014. godini i uplatilo sredstava u iznosu od 21 milion dinara, čime je izvršilo obavezu Srbije kao suosnivača ove javne ustanove – navedeno je u odgovoru iz Ministarstva, ali bez odgovora na pitanja da li je na taj način Andrićev institut favorizovan u odnosu na domaće naučno-istraživačke organizacije, niti za koje je konkretne projekte institut u Višegradu dobio novac srpskih građana.

Kusturica: Srpski naučnici su ljubomorni i zavidni

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica negodovonje srpskih naučnika pripisuje ljubomori.
- Oni nisu diskriminisani, već ljubomorni i zavidni. To su toliko mala sredstva koja bi u Srbiji bila potrošena na plate, a mi od toga pravimo seminare. Bilo bi mnogo bolje da se svi nađemo na zajedničkoj tački i da zaštitimo od zaborava i Andrića i Njegoša, a upravo to je ono na čemu mi radimo – izjavio je Kusturica za „Alo!“. On tvrdi da je Andrićev institut akreditovan u Republici Srpkoj, a da će zvanični podaci o toj ustanovi biti dostupni na sajtu do Vidovdana, kad formiranje instituta bude u potpunosti završeno.

Ništa bez konkursa

Prema važećem Zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti, za ostvarivanje programa od opšteg interesa za Srbiju, kao i za ostvarivanje posebnih programa i projekata, a koja se obezbeđuju iz republičkog budžeta, Ministarstvo raspisuje konkurs. Konkursom se utvrđuju: rok za podnošenje prijave, uslovi i vreme za ostvarivanje programa, odnosno projekta, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa. Za finansijska sredstva iz budžeta Republike namenjena realizaciji programa od opšteg interesa, konkurišu, pod jednakim uslovima, naučno-istraživačke organizacije koje su upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija i istraživačko-razvojni centri i inovacioni centri koji su upisani u Registar inovacione delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje inovaciona delatnost.

Izvor: Alo

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*