Tomislav Jovanović: Razmišljam o produženju školske godine

tomislav-jovanovic-beta_f530

Ministar prosvete, nauke i tehničkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da razmišlja o predlogu učiteljskih udruženja da školska godina traje duže kako bi deca bila manje opterećena i imala manji broj časova dnevno.
„To bi stvorilo prostora i da se vrate nenastavne aktivnosti“, ocenio je ministar u intervjuu za današnju „Politiku“.

Povodom problema u nekim školama koje su odbile da đaci idu u dve smene, Jovanović kaže da je poslata preporuka direktorima škola i načelnicima uprava da dvosmenski rad prilagode životu i da se ne drže kruto zakona, jer je bezbednost dece važnija od zakona.

„Ne smemo da dozvolimo da deca stradaju zbog krutog zakona“, istakao je ministar precizirajući da se preporuka odnosi pre svega na seoske i male škole koje zbog malog broja dece ne moraju da dele đake na dve smene.

Govoreći o maloj maturi ministar je najavio da će postojati samo po jedna pripremljena kombinacija za tri testa i najavio da će se tri zbirke zadataka pojaviti početkom drugog polugodišta.

Ministar je rekao da će se promeniti proces pripreme, štampanja i distribucije testova, a da je on pruzeo dužnost i odgovrnost da bi se osiguralo sve kako matura za osmake ne bi bila provaljena.

„Ministar je najodgovorniji, ali odgovornost imaju i oni koji prave, štampaju, distribuiraju testove, direktori skola, školske komisije, dežurni nastavnici“, rekao je Jovanović upozoravajući da će tamo gde nastane propust odgovorna izgubiti posao kao i licencu za rad u prosveti.

Ministar je najavio i da će u 2014. godini biti urađena prva rang lista fakulteta, a da će taj posao raditi akreditaciona komisija i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

On je rekao da je zajedničkom akcijom prosvetne i inspekcije rada u četvrtak prekontrolisan rad sedam odeljenja visokoškolskih ustanova i najavio da će akcija biti nastavljena i prekontrolisan rad svih izdvojenih odeljenja visokoškolskih ustanova.

„U toj grupi je više od 95 odsto privatnih, ali ima i državnih i nisu samo iz naše zemlje već i iz država u okruženju. O njima niko ne vodi evidenciju koliko postoje, šta rade, kako funkcionišu“, rekao je Jovanović.

On je precizirao da se na isti način mora vrednovati i državno i privatno, ali da škole moraju garantovati kvalitet, a važno je i koliko se vrednuje diploma nekog fakulteta.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*