Traume ministra Šarčevića zbog Incest trauma centra

mladen-sarcevic
Iako je ministar prosvete Mladen Šarčević prošle nedelje izjavio za naš list da je prekinut svaki oblik saradnje sa Incest trauma centrom, takozvani treneri ove nevladine organizacije prošlog vikenda održali su seminar za nastavnike u opštini Titel.

Podsetimo, Incest trauma centar (ITC) autor je i vlasnik Obrazovnih paketa za učenje o seksualnom nasilju nad decom, koje je ministarstvo prosvete povuklo iz upotrebe nakon burnih reakcija u javnosti zbog delova neprimerenih deci kojoj su namenjena, kao i našoj tradiciji i kulturi.

Prvobitna zamisao ministarstva bila je da se sporna poglavlja revidiraju ili izbace.

Takvoj „redakturi” ITC se oštro usprotivio, navodeći da bi time bila narušena njihova autorska prava. Nakon toga, ministarstvo je donelo odluku da se Obrazovni paketi u celini odbace, a ministar Šarčević je za „Politiku” izjavio da se saradnja sa Incest trauma centrom u potpunosti prekida „jer nisu pokazali ni trunku kooperativnosti”.

Uprkos tome, prošlog petka, subote i nedelje ITC je u opštini Titel održao seminar u okviru programa stručnog usavršavanja nastavnika, pod nazivom „Rodno uslovljeno nasilje iz ugla dece i odraslih koji su preživeli traumu”.

– Ponavljam, sa Incest trauma centrom je prekinuta svaka saradnja, a direktorima škola poručujem da se ne igraju glavom – izjavio je za naš list ministar Šarčević.

Učesnici seminara u Titelu, a reč je o tridesetak prosvetnih radnika, uglavnom članova timova za prevenciju nasilja u školama,  dobili su obiman materijal u elektronskoj formi, a deo toga bili su i u međuvremenu iz upotrebe povučeni Obrazovni paketi za nastavnike osnovnih i srednjih škola i za zaposlene u vrtićima.

– Kao da radim u nekoj čudnoj zelji u kojoj niko nije dužan da me poštuje. Izgleda da moram da prevrnem svaki kamen u prosveti jer ispod njega leži neka žaba, gušter ili zmija. Već sam najavio da ministarstvo pravi novi tim za prevenciju nasilja koji će osmisliti nove obrazovne pakete – ogorčen je ministar Šarčević.

Na našu konstataciju da je za program stručnog usavršavanja koji je održan u Titelu Ministarstvo prosvete za ovu školsku godinu dalo licencu Incest trauma centru, Šarčević uzvraća da je „reč je o bezobrazluku koji prevazilazi sve granice”.

Ova organizacija manipuliše ljudima pozivajući se na neku formalnu licencu koju smo im ranije dali. Javićemo školama da ne organizuju te seminare. Zaposleni neće morati više da ih pohađaju, zvaću za pet minuta nadležne osobe – rekao je ministar.

On je pozvao sve nastavnike da mu se lično obrate ukoliko su trpeli pritiske da prisustvuju seminarima.

– Prosvetni radnici su dovoljno pametni da odluče šta žele, a šta ne žele. Trpa se sve i svašta u škole jer su seminari besplatni. Zbog nedostatka novca ne moramo na sve da pristajemo. Svakako će biti promena u ovoj oblasti jer nije dobro da ljudi slušaju razna bespotrebna predavanja samo da bi formalno prikupili neophodan broj bodova za obnavljanje licence – zaključuje ministar.

Predstavnice Incest trauma centra nisu se gotovo ni jednom pojavile u javnosti od kada se digla bura zbog sadržaja Obrazovnih paketa za sprečavanje seksualnog nasilja nad decom. I juče smo po ko zna koji put pokušali da stupimo u kontakt sa Dušicom Popadić, direktorkom ove organizacije. Na njen broj mobilnog telefona koji se nalazi na sajtu Incest trauma centra javila se ženska osoba. Nakon što smo se predstavili, pitali smo da li smo dobili Dušicu Popadić, a odgovor je bio odričan. Na ponovljene pozive na isti broj, niko se više nije javljao…

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*