Trebalo da traje dve godine: Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru produženo do 2026. godine

vlada_srbije

Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru, koje je trebalo da se ukine 31. decembra, produžava se do kraja 2026. godine, predviđeno je Uredbom koju je Vlada Srbije usvojila na poslednjoj sednici.

Nova Uredba stupa na snagu od 1. januara 2024. godine i trajaće do 31. decembra 2026. godine.
„Komisija prilikom odlučivanja o molbama treba da vodi računa o tome da ukupan procenat povećanja zaposlenih na neodređeno vreme kod svih korisnika javnih sredstava ne prelazi dva odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme kod korisnika javnih sredstava evidentiranih na dan 31. decembar 2023. godine“, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.
Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uvedena je pre deset godina, u decembru 2013. godine. To je bilo iznuđeno rešenje koje imalo za cilj da zauzda tadašnje nekontrolisano kretanje mase plata i donese brze budžetske uštede.

Prvobitni planovi su predviđali da zabrana trage dve godine, do kraja 2015. godine. Od tada je nekoliko puta produžavana.

Zabrana koja je propisana 2013. godine bila je rigoroznija. Javnom sektoru je bila potrebna dozvola Vladine Komisije za svako zapošljavanje.

Izvor: 021.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*