Trećina ne ide u školu

0502b_ocp_w380_h300
U Srbiji 30 odsto devojčica od 15 do 19 godina, koje žive u siromaštvu, ne ide u srednju školu, a za romske devojčice sutuacija je još dramatičnija jer ih čak 83 odsto ne pohađa školu, dok 44 odsto učenica osnovnih škola nisu bezbedne zbog vršnjačkog nasilja, rečeno je na konferenciji povodom Međunarodnog dana devojčica.– Devojčice su dvostruko diskriminisane, po rodnoj i starosnoj osnovi, a svaka treća devojčica širom sveta nije uključena u sistem obrazovanja zbog diskriminacije, nasilja i siromaštva – navodi ambasadorka Australije Helena Stadert. Po njenim rečima, 66 miliona devojčica na svetu ne ide u školu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da je Srbija zakonom prevazišla problem obuhvata dece za obrazovanje, ali ne za decu romske populacije, iz ruralnih sredina, porodica izbeglih i raseljenih.

– U Srbiji postoje veliki problemi s obrazovanjem romskih devojčica i s ogromnim brojem rodnih stereotipa u nastavnom sadržaju – ukazala je ona.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*