U četvrtak štrajk upozorenja u školama

5-hugo

Sindikat radnika u prosveti Srbije najavio je danas da će u četvrtak, 2.oktobra, organizovati štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, na sastanku predsedništva četiri sindikata iz oblasti obrazovanja – SRPS, SOS, USPRS i GSPRS „Nezavisnost“ – razmatrana je trenutna situacija u obrazovanju, kao i rezultati pregovora sa resornim ministarstvom i ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prisutni su, kaže se u saopštenju, izrazili nezadovoljstvo odnosom vlade prema predstavnicima zaposlenih, kao i prema delatnostima koji su u svakoj državi noseći stubovi – obrazovanje, nauka i zdravstvo.“Opšti je zaključak da nijedan od zahteva sindikata u prosveti nije ispunjen. Naime, premijer je već izašao sa predlogom o smanjenju plata od 10 odsto, ne izuzimajući prosvetu, a što je suprotno prvom zahtevu svih sindikata, dok je drugi zahtev izvrgnut ruglu“, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Zahtev je, smatra SRPS, izvrgnut ruglu pošto je predstavnicima sindikata na sastanku sa potpredsednicom vlade Kori Udovički predočeno da će zakon o platama u javnom sektoru, koji će sadržati platne razrede, i biti donet do kraja godine, ali ne na način kako su to tražili sindikati prosvete – da bude jedinstven za sve budžetske korisnike.

Zbog svega toga donete su odluke da se u četvrtak organizuje štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama, da se 11.oktobra u Domu sindikata održi tribina „Kuda ide Srbija“, te da se počne sa pripremom jednodnevne obustave rada u svim školama i da se isti dan održi protest ispred Skupštine Srbije.

Odluka o tačnom datumu štrajka i protesta biće doneta na sednici štrajkačkog odbora četiri sindikata u oblasti obrazovanja, koja će biti održana 1.oktobra.

Odluku o stupanju u jednočasovni štrajk upozorenja u četvrtak, 2.oktobra, doneo je i Forum beogradskih osnovnih škola.

U njihovom saopštenju navode se tri štrajkačka zahteva, izuzimanje zaposlenih u obrazovanju od najavljenog smanjivanja plata u javnom sektoru, uvođenje platnih razreda kao oblika plaćanja zaposlenih u prosveti, kao i donošenje zakonskih propisa kojima se zaposlenima u prosveti priznaje status službenog lica.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*