У ДРУГОМ КРУГУ ПРАЗНА НАСТАВНИЧКА МЕСТА: Након првог уписног рока, познато колико индекса шест универзитета може још да подели

uciteljskifakultetupis19062019-15-_f

ШЕСТ универзитета у Србији сабрало је преостала слободна места за други уписни круг који је планиран у првој половини септембра.

 

Колико је тачно неподељених индекса остало зна се на универзитетима у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Косовској Митровици и на универзитету уметности у Београду, док  се у Новом Саду још прикупљају подаци.

Оно што је карактеристично за све универзитете јесте да је највише места остало на факултетима наставничке струке, као и на оним који школују агрономе, шумаре…

Као и увек места су попуњена на медицинским смеровима, психологији, факултетима где се школују ИТ стручњаци.

Ипак, празних места остало је на Медицинском факултету Нишу и то 72, што се није догодило годинама уназад. Разлог је, како кажу на нишком универзитету, лоше урађен пријемни испит.

Тако је на Медицинском факултету у Нишу на буџету било места за 180 кандидата, од пријављених 306 тек 149 њих прешло је праг за упис од 31 поен. На стоматологији је од 60 места попуњено само 26, а пријемни је полагало 95 бруцоша.

- Ово је нова ситуација за  Медицински факултет у Нишу. Пандемија је утицала на квалитет наставе, али и на припреме за пријемни испит. То би могао бити реалан разлог за слабу пролазност. Интересовање за медицину било је незнатно мање него прошле године, али су бруцоши лоше одрадили пријемни – рекао је продекан за наставу за студије медицине Раде Чукурановић.

И на Универзитеу у Приштини са седиштем у Косовској Митровици на Медицинском факултету остало је 25 слободних места.

Иначе, највише упражњених места након првог уписног рока има на Универзитету у Београду – укупно 2.872, од чега на буџету 1.286 и 1.495 за самофинансирајуће студенте.

- Ове године остало је мање слободних места него лане када је за други круг остало укупно 3.310 места – каже, за „Новости“, проф. др Петар Булат, продекан за наставу УБ.

- Приметно је да на свим факултетима где се школују наставнички кадрови има много слободних места, попут Математичког, Хемијског или Филолошког факултета. Наставничка места нису много атрактивна.

На крагујевачком универзитету остало је 531 место на буџету и 745 за самофинансирајуће – укупно 1.276. Попуњена су места на медицини и психологији, а још индекса има на Агрономском факултету (79) Факултету техничких наука у Чачку (110).

На државном Универзитету у Новом Пазару за други септембарски рок остало је 471 место, од чега 267 буџетских и 204 за оне који сами плаћају школовање. Највише их има на Департману за математичке науке – 101, а следе техничке науке (79), биотехничке (52), док су попуњена места на архитектури, као и буџетска места на економији, пословној информатици, психологији, енглеском…

На Универзитету у Приштини на буџету је остало 513 места, а на самофинансирању 389, укупно 902 места. Највише их је на Природно-математичком – 79, Пољопроивредном 77, Медицинском 25.

На Универзитету у Новом Саду упис је продужен, па број слободних места још није познат.

Има индекса и за музичаре

НА Универзитерту уметности у Београду слободних места остало је на Факултету музичке уметности, и то 33. У првом року индекси су разграбљени на Факултету примењених уметности и Факултету драмских уметности који ће у септембру расписати конкурс за студирање уз рад и биће примљено 22 бруцоша. А на Факултету ликовне уметности први упсни круг одржаће се крајем августа.

Извор: Новости

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*