U ranu zoru, kad svane dan

USPRV16-300x295

Kada su USPRS i SRPS odlučile da prekinu štrajk, tražili su od Ministra prosvete da im da dodatne garancije i objašnjenja u vezi ponuđenog Sporazuma. Na sastanku sa Ministrom je bilo reči  i o nadoknadi časova, i povraćaju novca koji nam je oduzet u februaru i martu. Tom prilikom je dogovoreno da se novac vrati kada direktori budu izvestili školske uprave da je nadoknada časova i realizovana.

Kao što je dogovoreno, tako je i urađeno. Škole nadoknadile časove, oduzet novac vraćen. Ali ne svima. Tačnije, svima osim onima koji imaju (ne)sreću da im se škola nalazi na teritoriji južno-bačkog ili sremskog okruga, to jest da im je nadležna Školska uprava Novi Sad. Tamo, naime, za razliku od svih ostalih školskih uprava širom Srbije, ne vraćaju novce. Kažu da nije dovoljno da se časovi ubeleže u dnevnike rada, kao u drugim delovima Srbije. Kažu da se moraju popuniti tabele koje će nam poslati. Valjda je to zato što smo mi bliži Evropi, pa administracija mora biti perfektna.

I popuniše prosvetari u te famozne tabele iste one podatke koje su prethodno upisali u dnevnike rada. I poslaše u Školsku upravu Novi Sad. Ali, dođoše imejlom druge tabele, sa malo širim kolonama, čini mi se. Popuniše poslušni prosvetari i te druge tabele, samo da ubrzaju povraćaj novca. Ipak treba platiti nagomilane račune, bez obzira što je sve jeftinije i što nam je toliko dobro da nas je skoro sramota koliko nam je dobro. Red je da se državi plati, a neki prosvetari čak imaju i decu koja traže da jedu.

Prođe i Vidovdan, podelismo i svedočanstva učenicima. Dođe i utorak 30. juni. U ranu zoru, pred samo svitanje, negde oko 5 sati ujutro, na elektronske adrese škola stiže dopis iz Školske uprave Novi Sad: Popunite i treću tabelu koja je u prilogu.

Direktori škola ujutro počeše da zovu prosvetare da dođu u škole da popune najnovije tabele. Neki bezobrazni prosvetari se počeše buniti i gunđati: „Kakav je ovo način, nema smisla da po treći put popunjavamo iste tabele! Zašto to radimo sami sa teritorije Školske uprave Novi Sad?“ Drugi viču: „U celoj Srbiji su prosvetarima vratili novce i bez popunjavanja tih tabela!“ Jedna grupica (ti se uvek nešto bune) viče: „Zašto da popunjavamo, kada je u 3 škole u Sremskoj Mitrovici novac vraćen, a nisu popunjavali više od jedne tabele?“

Kada je situacija u zbornici bila na kulminaciji, i kad su prosvetni radnici bili već  gotovo odlučni da ne popune i treću tabelu i tako počine bezakonje i zločin, direktor reče: „Kolege, treba da vas je sramota. Vi se bunite zato što već  treći put popunjavate jednu te istu tabelu. Vi to radite u toku prepodneva, i kažete da je to besmisleno i da vam je teško. Ali, u Školskoj upravi Novi Sad rade i noću! Imejl sa tabelom je stigao jutros pre zoru, nešto oko 5 sati. Pomislite samo koliko taj čovek koji je poslao imejl izgara na svom radnom mestu, osmišljavajući tabelu koja je neophodna da bi vama novac bio vraćen.“

Posle tih poučnih reči nama se otvoriše oči, i shvatismo da je popunjavanje treće tabele neophodno. I ne samo to, nego smo osvestili, kao to lepo kažu na seminarima, da imamo snage i volje da popunimo i četvrtu tabelu, ako dođe.

I popunismo tabele. Svi, osim one grupice ljigavaca što se uvek nešto buni i priča neke gluposti o dostojanstvu.

Prosvetni r(j)adnik

Jedan komentar na U ranu zoru, kad svane dan

  1. Petar Petrić kaže:

    Satira dostojna jednog Radoja Domanovića, po mom skromnom mišljenju.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*