U školama nema obuke za krizne situacije

dojava

 

O temama iz oblasti zaštite i bezbednosti đaci uče u okviru mnogih predmeta i vannastavnih aktivnosti, ali ništa od toga ne uvežbaju jer nema obavezne praktične obuke

Iza nas je pet dana uzbuna, evakuacija, bezbednosnih provera koje neumoljivo potresaju obrazovni sistem – prvi i konstantno na udaru masovnih pretnji o navodno postavljenim bombama u stotinama škola. U svim školskim zdanjima koja su ove sedmice danonoćno radeći temeljno pregledale kontradiverzione ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama bile su − lažne. Zabrinutost i strepnja, obustavljanje nastave, evakuacija đaka i zaposlenih, prelazak škola na onlajn rad dok se ne utvrdi da nema rizika i da školska populacija može da se vrati na nastavu u klupe su − stvarni.

Pretnje − nepredvidive, situacija − prilično haotična, iako ne sasvim van kontrole, glasno opominju da je neophodno da sve škole budu spremne da odgovorno, pravovremeno, pravilno i organizovano postupaju u uslovima narušavanja bezbednosti. Da li su spremne?

Rečima čelnika prosvetnog vrha: „Postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odeljenje, odnosno grupa sa kojom izlazi, gde se sakupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, deca se upućuju u neki bezbedni prostor, park u blizini, pozivaju se roditelji.”

I uramljeni planovi evakuacije postoje, samo što se ispostavlja da u praksi više služe kao dekor na zidu nego podsetnik zaposlenima i đacima. Protokoli o postupanju u vanrednim okolnostima takođe postoje, mada mnogi direktori priznaju da nisu sigurni ni kako glase puni nazivi tih dokumenata, a nisu ni urađeni protokoli za sve krizne situacije, već uglavnom kao deo protivpožarne zaštite.

− Ne postoji nikakva praktična obuka. Ali to je nešto što bi trebalo da postoji, da to rade stručnjaci, ne da odeljenske starešine pričaju o temama iz oblasti zaštite i bezbednosti, jer na kraju krajeva i nisu stručne. Korisno bi bilo i podeliti neke brošure, video-materijale koji bi mogli da stignu u svaku školu. Očigledno smo opušteni, dok nam se ne dogodi krizna situacija − smatra Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, nakon što su gotovo sve gimnazije u prestonici dobile dojave o bombama.

Da li znate put evakuacije u školi u kojoj radite?

− Postoje paneli na kojima je to istaknuto, kao i svetlosna signalizacija, lampice koje pokazuju put do izlaza u slučaju nestanka struje, ali ako me pitate da li smo pažljivo proučavali plan evakuacije, najiskrenije − nismo. Zbog aktuelnih dešavanja i mi nastavnici treba da razmotrimo svoju ulogu u kriznim situacijama i više se edukujemo o tome, jer očigledno je da ne znamo šta nas čeka − iskren je Markov.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete u svim osnovnim školama Srbije petu godinu zaredom sprovodi projekat „Osnovi bezbednosti dece”, ističu najodgovorniji za obrazovanje.

Za maturante srednjih škola od 2018. godine na inicijativu Ministarstva odbrane, između ostalog, i civilna zaštita i samozaštita u slučaju požara, poplava, klizišta i odrona, zemljotresa, tehničko-tehnoloških opasnosti među kojima su i eksplozije, terorizma – neizostavne su teme na časovima odeljenskog starešine. Odavno i Crveni krst ima svoj program koji se odnosi baš na smanjenje rizika od katastrofa i namenjen je deci školskog uzrasta i realizuje se po školama širom Srbije. I sve je to uglavnom teorijski, utemeljeno na dobroj volji i međusektorskoj saradnji. Nema sistemskog rešenja obaveznog u svim školama za sve učenike i nastavnike, a stručnjaci za bezbednost preporučuju da bi valjalo da se simulacije kriznih situacija održavaju u svakoj školi bar jednom ili dvaput godišnje, jer teorija, jednostavno, nije dovoljna priprema za vanredne okolnosti.

Kad se u svim školama istovremeno oglasi zvono za uzbunu

Sve osnovne škole prestoničke opštine Vračar proći će teorijski a onda i praktični deo obuke za postupanje u bezbednosno rizičnim situacijama, plan je čelnika ove lokalne samouprave. Nedavno su pozvali direktore svih vračarskih osmoletki s namerom da se formira tim za podršku obrazovnim ustanovama za jačanje otpornosti na rizike od katastrofe, koji bi okupio i povernike civilne zaštite i predstavnike Crvenog krsta. Svi su se odazvali.

− Ideja je da u toj oblasti pružimo podršku školama kroz edukacije i obuke nastavnog osoblja kako da postupaju u vanrednim situacijama i evakuišu decu koja su uvek najosetljivija grupa. Napravili smo univerzalne priručnike, poseban akcenat stavili na osobe sa invaliditetom i za njih pripremili brošure na Brajevom pismu i znakovnom jeziku. Teorijski deo obuke za sada je održan u osnovnim školama „Jovan Miodragović” i „Siniša Nikolajević”, a planirano je da se realizuje u svim školama Vračara − objašnjava Irena Lakobrija Delić, šef Odseka za projekte opštine Vračar.

Teorijski deo obuke traje koliko i jedan školski čas na kome prosvetni radnici steknu bazična znanja o postupanju u slučaju zemljotresa i požara, kao i pravila evakuacije koja zavise od date krizne situacije, strukture škole, spratnosti, broja đaka i broja izlaza, ilustruje Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Vračara.

− Urađene su pripreme za simulaciju, koja je planirana nakon teorijskog dela obuke u svim vračarskim školama. Plan je da se u isto vreme, na primer, u podne u svim školama istog dana oglasi zvono za uzbunu, da svi imaju isti scenario, da se vežba snimi da se vidi da li pravilno postupaju u školama i na evakuacionim mestima. Na osnovu evaluacije izvodili bi se zaključci gde su propusti i šta može da se unapredi − objašnjava Prica.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*