U školama za sada bez seksualnog vaspitanja

marko-ljubicic

Pod pritiskom dela javnosti Ministarstvo prosvete odlučilo je da povuče iz upotrebe obrazovne pakete za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom, koji su ranije prosleđeni predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Ministarstvo prosvete nedavno je ponudilo vrtićima i školama pakete obrazovanja o seksualnom nasilju, u saradnji sa Incest trauma centrom iz Beograda.

Ovi obrazovni paketi izazvali su burne reakcije mnogih roditelja i prosvetnih radnika.

“Unija je izdala saopštenje kojim je kritikovala način na koje je Ministarstvo pokušalo da to uvede u škole. Stvar je u tome što ispada da, kako stoji u saopštenju Unije, da se na neka mala vrata uvodi seksualno vaspitanje. Sam problem nije sporan i niko od nas ne smatra da o tome ne treba raditi sa decom, problem je jednostavno način na koji je to urađeno, bez da je konsultovana i naša struka”, rekao je Marko Ljubičić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.
Kritike su usledile jer mnoga stručna lica smatraju da se obrazovnim paketima namenjenim vrtićima, osnovnim i srednjim školama propagira pornografija, homoseksualnost, te da se deca podstiču da eksperimentišu na polju seksualnosti.

Ljubičić smatra da bi svakako trebalo uvesti seksualno obrazovanje, ali kroz određenu proceduru i konsultovanje struke.

“Ono što je najveći problem, koji ističu i razni stručnjaci koji su to isticali kroz medije, jeste određena terminologija i možda previše otvorena priča o svemu tome. Suština je da u principu treba govoriti, sve je krenulo od zaštite učenika od seksualnog nasilja, što je odlična stvar, ali ovde sad imamo i jedno i drugo i pojam seksualnost, seksualno vaspitanje i zaštitu učenika od nasilja”, naveo je Ljubičić.
On objašnjava da je prvobitni plan Ministarstva bio da koriguje pakete i prilagodi ih uzrastu dece, kulturi i tradiciji naroda koji žive na teritoriji Srbije. Međutim, Incest trauma centar saopštio je da bi to povredilo njihova autorska prava, pa je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo odluku da te Obrazovne pakete u potpunosti povuče iz upotrebe.

Izvor: Kanal 9

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*