U Sloveniji preti otkaz prosvetarima koji odbijaju testiranje

kola-61261bc01d947

U Sloveniji za nedelju dana počinje nova školska godina, a direktori škola dobili su uputstvo po kome odbijanje zaposlenih da se testiraju na koronavirus može biti razlog za otkaz.

Za sve zaposlene u školi na snazi je uslov PVT (preboleli, vakcinisani, testirani), što znači da se oni koji nisu vakcinisani ili preboleli kovid-19 moraju svake nedelje da se testiraju, što je cirkularnim pismom ministarstva obrazovanja određeno kao radna obaveza.

Neopravdano odbijanje testiranja smatraće se kršenjem obaveze iz radnog odnosa, što znači da se zaposlenom izdaje pismeno upozorenje pred otkaz ili se pokreće postupak otkaza, a isto važi i ako zaposleni odbije da nosi zaštitnu masku, objasnilo je ministarstvo, prenosi Tanjug.

S druge strane, ako učenik ne nosi masku njemu se ne sme zabraniti ulazak u učionicu, ali direktor o tom kršenju obaveze mora da obavesti njegove roditelje i da slučaj preda inspekciji.

Epidemiološka situacija u Sloveniji poslednjih se nedelja pogoršava, pa će ona do kraja ove ući u „crvenu” fazu, a sredinom septembra i u tamno crvenu po kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), prognozira institut „Jožef Štefan”, prenosi prema slovenačkim medijima Hina.

Vlada na jesen i zimu ne planira veća zatvaranja društvenih i privrednih aktivnosti, kao i obrazovnog sistema, jer smatra da se doslednom primenom PVT uslova stanje može da drži pod kontrolom.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*