У Словенији прети отказ просветарима који одбијају тестирање

kola-61261bc01d947

У Словенији за недељу дана почиње нова школска година, а директори школа добили су упутство по коме одбијање запослених да се тестирају на коронавирус може бити разлог за отказ.

За све запослене у школи на снази је услов ПВТ (преболели, вакцинисани, тестирани), што значи да се они који нису вакцинисани или преболели ковид-19 морају сваке недеље да се тестирају, што је циркуларним писмом министарства образовања одређено као радна обавеза.

Неоправдано одбијање тестирања сматраће се кршењем обавезе из радног односа, што значи да се запосленом издаје писмено упозорење пред отказ или се покреће поступак отказа, а исто важи и ако запослени одбије да носи заштитну маску, објаснило је министарство, преноси Танјуг.

С друге стране, ако ученик не носи маску њему се не сме забранити улазак у учионицу, али директор о том кршењу обавезе мора да обавести његове родитеље и да случај преда инспекцији.

Епидемиолошка ситуација у Словенији последњих се недеља погоршава, па ће она до краја ове ући у „црвену” фазу, а средином септембра и у тамно црвену по критеријима Европског центра за контролу болести (ЕЦДЦ), прогнозира институт „Јожеф Штефан”, преноси према словеначким медијима Хина.

Влада на јесен и зиму не планира већа затварања друштвених и привредних активности, као и образовног система, јер сматра да се доследном применом ПВТ услова стање може да држи под контролом.

Извор: Политика

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*