U sred POJAČANIH EPIDEMIOLOŠKIH MERA MINISTARSTVO prosvete PODRŽALO TAKMIČENjE za oko 200 UČESNIKA u Zrenjaninu!

takmicenje

U vikendu za nama za koji je Krizni štab, usled naglog skoka zaraženih od korona virusa, proglasio pojačanje epidemiološke mere, prepolovio radno vreme ugostiteljima i preporučio svim građanima da se maksimalno uzdrže u socijalnim kontaktima, u mnogim osnovnim školama širom Srbije, održana su opštinska takmičenja učenika iz matematike i fizike, uz znanje i podršku Ministarstva prosvete!

Zbog upornosti nadležne Školske uprave, koje prvo traži preporuku i podršku Ministartva prosvete, da se ovakva takmičenja održe ministru prosvete, Branku Ružiću, pismom se obratila Aleksandra Baračkov, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata u OŠ „2.oktobar“ iz Zrenjanina, koje vam prenosimo u celosti:
“Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Poštovani,

Obraćam Vam se šokirana činjenicom da se u vikendu sa pojačanim epidemiološkim merama
u školama održavaju čak dva opštinska takmičenja, iz fizike i matematike.

U OŠ „2.oktobar“ u Zrenjaninu, kao i u drugim školama u Srbiji, u nedelju se organizuje opštinsko takmičenje iz matematike. Ono je inače najmasovnije, jer učestvuju deca od 3 – 8. razreda. U školi će biti oko 170 đaka, dežurni nastavnici, pomoćno osoblje, nastavnici koji
prate učenike i prosto je nemoguće da se ispoštuju propisane mere. Učinjeno je sve da se
takmičenje održi po svaku cenu. Smanjen je broj učesnika, ali je to i dalje veliki broj dece
koji dolaze iz različitih mesta, što pogoduje širenju virusa. Društvo biologa koji najbolje
razumeju trenutnu epidemiološku situaciju, je odmah po izlasku kalendara takmičenja donelo
odluku da nema uslova za održavanje istog.

Ovde bi da pomenem i činjenicu da se godinama unazad u opštini Zrenjanin za dežuranje na
takmičenjima, koja se organizuju tokom vikenda i na završnim ispitima ne isplaćuju dnevnice, a u drugim opštinama znamo da to rade npr. u opštini Žitište. Žao mi je što nisam ranije uputila ovo pismo. Iz Školske uprave su nas uveravali da samo održimo školska takmičenja, a da će se kasnije videti šta će biti dalje.
Mada su mnogi bili protiv, takmičenja se ipak održavaju, a nije nam jasno šta o tome
misle epidemiolozi. Da li su kafići i tržni centri jedina mesta gde se šire virusi?

Predsednik sindikata SPRB OŠ „2.oktobar“
Aleksandra Baračkov”

Nakon ovog pisma, na koje se tek očekuje odgovor ministra prosvete, za Glas javnosti Aleksandra Baračkov komentariše:

- Prošle godine su sva takmičenja otkazana od 15. marta kada se prešlo na onlajn nastavu i to nikome nije smetalo, a sada se insistira na tome iako izlažemo učesnike nepotrebnom riziku da bi neko tamo prikazivao privid normalnosti, koje nema. Njihovo opravdanje da “deca to žele i da im zasijaju okice zbog takmičenja” deluju jako neozbiljno u vremenu kada dve trećine nastave deca prate onlajn i kada se svakodnevnjo pridržavamo strogih mera, prskamo ruke i nosimo maske. Kakvu im to onda poruku šaljemo ako Školska uprava posle instrukcija iz Ministarstva prosvete poručuje da takmičenje održimo a posle ćemo videti !?! – priča za Glas javnosti nastavnica Aleksandra Baračkov, predsednik sindikata SPRB u OŠ “2.oktobar” iz Zrenjanina.

(Glas javnosti)

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*