У сред ПОЈАЧАНИХ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЕРА МИНИСТАРСТВО просвете ПОДРЖАЛО ТАКМИЧЕЊЕ за око 200 УЧЕСНИКА у Зрењанину!

takmicenje

У викенду за нама за који је Кризни штаб, услед наглог скока заражених од корона вируса, прогласио појачање епидемиолошке мере, преполовио радно време угоститељима и препоручио свим грађанима да се максимално уздрже у социјалним контактима, у многим основним школама широм Србије, одржана су општинска такмичења ученика из математике и физике, уз знање и подршку Министарства просвете!

Због упорности надлежне Школске управе, које прво тражи препоруку и подршку Министартва просвете, да се оваква такмичења одрже министру просвете, Бранку Ружићу, писмом се обратила Александра Барачков, председник Синдиката просветних радника Баната у ОШ „2.октобар“ из Зрењанина, које вам преносимо у целости:
“Министру просвете, науке и технолошког развоја

Поштовани,

Обраћам Вам се шокирана чињеницом да се у викенду са појачаним епидемиолошким мерама
у школама одржавају чак два општинска такмичења, из физике и математике.

У ОШ „2.октобар“ у Зрењанину, као и у другим школама у Србији, у недељу се организује општинско такмичење из математике. Оно је иначе најмасовније, јер учествују деца од 3 – 8. разреда. У школи ће бити око 170 ђака, дежурни наставници, помоћно особље, наставници који
прате ученике и просто је немогуће да се испоштују прописане мере. Учињено је све да се
такмичење одржи по сваку цену. Смањен је број учесника, али је то и даље велики број деце
који долазе из различитих места, што погодује ширењу вируса. Друштво биолога који најбоље
разумеју тренутну епидемиолошку ситуацију, је одмах по изласку календара такмичења донело
одлуку да нема услова за одржавање истог.

Овде би да поменем и чињеницу да се годинама уназад у општини Зрењанин за дежурање на
такмичењима, која се организују током викенда и на завршним испитима не исплаћују дневнице, а у другим општинама знамо да то раде нпр. у општини Житиште. Жао ми је што нисам раније упутила ово писмо. Из Школске управе су нас уверавали да само одржимо школска такмичења, а да ће се касније видети шта ће бити даље.
Мада су многи били против, такмичења се ипак одржавају, а није нам јасно шта о томе
мисле епидемиолози. Да ли су кафићи и тржни центри једина места где се шире вируси?

Председник синдиката СПРБ ОШ „2.октобар“
Александра Барачков”

Након овог писма, на које се тек очекује одговор министра просвете, за Глас јавности Александра Барачков коментарише:

- Прошле године су сва такмичења отказана од 15. марта када се прешло на онлајн наставу и то никоме није сметало, а сада се инсистира на томе иако излажемо учеснике непотребном ризику да би неко тамо приказивао привид нормалности, које нема. Њихово оправдање да “деца то желе и да им засијају окице због такмичења” делују јако неозбиљно у времену када две трећине наставе деца прате онлајн и када се свакодневњо придржавамо строгих мера, прскамо руке и носимо маске. Какву им то онда поруку шаљемо ако Школска управа после инструкција из Министарства просвете поручује да такмичење одржимо а после ћемо видети !?! – прича за Глас јавности наставница Александра Барачков, председник синдиката СПРБ у ОШ “2.октобар” из Зрењанина.

(Глас јавности)

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*