U učionicama sve manje đaka

Kao i u osnovnim školama u Vojvodini, i u srednjim se, iz godine u godinu, broj đaka smanjuje pa je tako i ove školske godine upisano najmanje srednjoškolaca u proteklih pet godina.

S druge strane, broj mesta prvobitno predviđen za upis lanjske generacije osmaka, od 22.282, povećan je za 239, mada je prošle školske godine osmi razred završilo 19.918 učenika.
Razlog za to povećanje leži u tome što su neki smerovi u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane iz oglednih prešli u redovne pa je broj mesta u odeljenjimam s 24 povećan na 30.Tako je u 131 srednju školu u Vojvodini, od kojih je 25 gimnazija, 75 stručnih škola (od tog broja 11 je mešovitih), deset umetničkih i isto toliko za učenike sa smetnjama u razvoju, upisan 19.961 učenik, što je 33 manje nego prošle školske godine.

U trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola, od planiranih 4.703 mesta u 160 odeljenja, popunjeno je 3.240 mesta u 150 odeljenja te je u taj vid školovanja, umesto planiranih 20,88 odsto populacije, ušlo 16,23. U četvorogodišnjim smerovima srednjih škola, od planiranih 17.818 mesta u 629 odeljenja, popunjeno je 16.721 mesto u 627 odeljenja, to jest tu je umesto planiranih 79,12 odsto lanjske generacije osmaka, ušlo 83,77.

Najveće interesovanje i prošlogodišnji mali maturanti pokazali su za ekonomske, pravne i administrativne smerove, zdravstvene i smerove socijalne zaštite, saobraćaj, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, pa je u njih upisano i više učenika nego što je planirano, dok najviše slobodnih mesta ima u poljoprivrednim i smerovima za proizvodnju i preradu hrane, tekstilnim i kožarskim te smerovima koji školuju za umetnička i zanimanja u kulturi i javnom informisanju.

Vojvođanska multijezičnost ogleda se i u srednjim školama pa se u 38 nastava odvija na dva jezika, i to u 33 na srpskom i mađarskom, u po dve na srpskom i slovačkom, odnosno na srpskom i rumunskom, u jednoj na srpskom i rusinskom, u dve škole se, uz nastavu na srpskom i mađarskom, nastava odvija i na hrvatskom jeziku, a u jednoj je, uz srpski i mađarski, zastupljena i nastava na slovačkom jeziku. U ostalim školama, u 78 se nastava odvija samo na srpskom, a u dve samo na mađarskom jeziku.

Najviše prvaka srednjoškolaca i u ovoj školskoj godini u Vojvodini školuje se na srpskom jeziku. Od planiranih 19.620 mesta u 687 odeljenja s nastavom na srpskom jeziku, popunjeno je 17.806 mesta u 679 odeljenja pa je u učionicama u proseku po 26 prvaka. U ovoj školskoj godini upisano je 12 učenika više nego u prošloj.

Od 2.752 prošlogodišnja osmaka koji su se školovali na nekom od jezika nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, školovanje je na istom jeziku nastavilo 2.155. Od 2.067 prošlogodišnjih malih maturanata koji su se školovali na mađarskom, 1.945 je na tom jeziku i nastavilo da se školuje, i to u 89 odeljenja, tako da ih je u proseku 22 u odeljenju, mada nisu popunjena sva planirana mesta, kojih je bilo 2.541 u 90 odeljenja. U odnosu na prošlu školsku godinu, ove u odeljenjima s nastavom na mađarskom ima 44 učenika manje. Ipak, čak više od 94 odsto onih koji su završili osnovnu školu na mađarskom je na tom jeziku i nastavilo da se školuje, a od toga 18 odsto ih je u trogodišnjim, a ostali u četvorogodišnjim smerovima.

U odeljenjima s nastavom na slovačkom od planiranih 210 mesta u sedam odeljenja, popunjeno je 112 u četiri odeljenja pa je prosečan broj učenika u odeljenju 28. Inače, osmi razred na slovačkom lane je završilo 439 učenika, tako da je na svom maternjem jeziku nastavio da se školuje tek svaki četvrti mali maturant.

Mada je u osmom razredu lane bilo 136 učenika koji su se školovali na rumunskom, samo 46 je nastavilo da se školuje na tom jeziku, i to u dva odeljenja, tako da nije popunjeno 60 planiranih mesta, a u odnosu na prošlu školsku godinu, na tom jeziku školuje se 18 srednjoškolaca manje, to jest svaki treći mali maturant koji se u osnovnoj školi školovao na rumunskom, na tom jeziku je nastavio da pohađa časove i u srednjoj školi.

Manje nego lane, i to za dvoje, ove školske godine ima i srednjoškolaca prvaka koji se školuju na hrvatskom. Od 47 malih maturanata koji su se školovali na tom nastavnom jeziku, u septembru ih je u srednje škole upisano 34, pa nije popunjeno planiranih 60 mesta. To znači da je, od onih koji su se na ovom jeziku školovali u osnovnoj školi, njih 72 odsto i nastavilo školovanje na hrvatskom, i to 17 odsto na trogodišnjim, a ostali na četvorogodišnjim smerovima.

Na rusinskom nastavnom jeziku u ovoj školskoj godini planirano je 30 mesta u srednjim školama ali, mada se od 68 lanjskih osmaka iz odeljenja na rusinskom samo njih 18 upisalo u srednjoškolska odeljenja s nastavom na tom jeziku, u odnosu na prošlu školsku godinu to je četiri učenika više, tako da je na svom maternjem jeziku nastavio školovanje svaki četvrti pripadnik te nacionalne zajednice koji se na tom jeziku školovao u osnovnoj školi.

Romi na svim jezicima

Iako su se 284 prvaka srednjoškolca izjasnila kao Romi, na tom jeziku u školama u Vojvodini nije organizovana nastava. Ti učenici školuju se uglavnom na srpskom, ali i na ostalim nastavnim jezicima, i to u svim tipovima škola, kako na trogodišnjim, tako i na četvorogodišnjim smerovima.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*