Učionicama odzvanjaju različiti jezici

jezici_0
Prvi put u poslednjih petnaest godina ove školske godine znatan broj đaka prvaka u Belom Blatu opredelio se da pohađa nastavu na maternjem slovačkom jeziku – njih devetoro.
Direktor seoske škole “Bratstvo-jedinstvo” Milan Nedeljkov kaže za “Dnevnik” da je, uzimajući u obzir nacionalnu strukturu i brojnost Slovaka u Belom Blatu, to i logično.

To će zasigurno motivisati i ostale pripadnike nacionalnih zajednica da se školuju na svom maternjem jeziku, a da istovremeno poštuju i govore jezike svojih komšija – napominje Nedeljkov. – U Belom Blatu to i jeste realna situacija jer su jezici, koliko god da ih ima, svi naši, s jednim zajedničkim imeniteljem: ljudsko i tolerantno.

U beloblatskoj osnovnoj školi nastava se odvija na tri jezika – slovačkom, mađarskom i srpskom. Vaninstitucionalno, zahvaljujući angažovanju ambasade Republike Bugarske, pripadnici bugarske, treće po brojnosti zajednice u Belom Blatu, neguju svoj jezik i kulturu u okviru “Bugarske kuće”.

– Važno je istaći da u ovom selu “žive” još neki jezici, kao što su romski, italijanski i albanski, što samo govori u prilog otvorenosti ove neobične zajednice. Inače, u Belom Blatu deo starije populacije govori i nemački, s obzirom na to da su prvi stanovnici ovog panonskog ostrva bili Podunavski Nemci, te je to na neki način i omaž nekadašnjim komšijama. Uglavnom, jezici su svi naši, deo su kulturnog i istorijskog nasleđa i predstavljaju različite kulture i jezičke varijacije evropskih naroda – ocenjuje Nedeljkov.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*