Učitelji: Žrtvovani smo, nismo dadilje

ucionica

Učitelji su ogorčeni odlukom Kriznog štaba da su od prelaska na onlajn nastavu izuzeti samo đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a zahtev da i za ove učenike od ponedeljka bude organizovana nastava na daljinu juče su Vladi, Kriznom štabu i Ministarstvu prosvete uputili svi reprezentativni sindikati obrazovanja.

Neki od njih su zatražili i zatvaranje predškolskih ustanova budući da je među vaspitačima veliki broj zaraženih virusom korona.

Nezadovoljstvo zbog najnovije odluke KŠ prevashodno je izazvalo obrazoženje nadležnih da deca mlađeg školskog uzrasta nastavu treba da pohađaju u školi jer nema ko da ih čuva kod kuće, pošto je većina roditelja zaposlena.

Učitelji se osećaju „žrtvovanim“ i poručuju da nisu dadilje. Iz škola, međutim, upozoravaju da nisu samo učitelji diskriminisani.

U istom položaju su nastavnici stranih jezika koji predaju nižim razredima osnovne škole, a za sada se ne zna da li odluka o prelasku na onlajn rad važi i za direktore, stručne saradnike u školama (pedagoge, psihologe), sekretare i administrativne radnike, te šta će biti sa domarima i „tetkicama“.

Ovo je samo jedna u nizu nepoznanica na koje javnost čeka odgovore iz Ministarstva prosvete.

Kako će đaci biti ocenjivani tokom onlajn nastave, da li je odlazak na zimski raspust od 21. decembra i kraj prvog polugodišta, koliko će trajati onlajn časovi, hoće li nastavnici nastavu na daljinu držati od svojih kuća ili iz škole, samo su neka od pitanja koja smo uputili Ministarstvu, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovore.

I Savez učitelja Srbije tražiće od Vlade i Kriznog štaba da đaci od prvog do četvrtog razreda pređu na onlajn nastavu, najavila je za Danas predsednica tog strukovnog udruženja učitelja Snežana Milojković.

– Razumemo zašto se traži da učitelji nastavu drže u školi i da je to bitno da bi deca na adekvatan način usvojila nastavne sadržaje, ali u situaciji u kojoj je ugroženo zdravlje, smatramo da ono treba da bude na prvom mestu, a sve ostalo će se nadoknaditi. Učitelji su izuzetno opterećeni jer rade trostruko, u školi sa jednom, pa potom sa drugom grupom učenika, a onda i onlajn sa decom koja nastavu prate od kuće. Plašimo se da će biti sve više bolesnih učitelja i da ćemo ugroziti zdravlje dece, ali i sopstveno zdravlje, kaže Milojković.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorili su juče da su mlađa deca uzrasna grupa u kojoj je transmisija virusa i te kako aktivna, zbog čega su apelovali na nadležne da i učitelji pređu na onlajn nastavu.

Učiteljica iz Čačka Vesna Jerotijević, koja je i članica Unije, pita se da li su učitelji „zaboravljeni ili potpuno zanemareni kao deo obrazovno-vaspitnog procesa ili ih je Ministarstvo prosvete izbrisalo iz brojnog stanja, kako bi bili žrtvovani za spas obrazovanja“.

– Možda smo mi koji radimo u „nižim“ razredima građani nižeg staleža, nedostojni prava prelaska na onlajn nastavu. Apelujemo na roditelje da nas podrže u nastojanju da i mi pređemo na onlajn nastavu, ističe Jerotijević.

Otvorenim pismom ministru prosvete Branku Ružiću obratila se i učiteljica Marija Stošić, portparolka Sindikata obrazovanja Kraljevo, koja je poručila da učitelji nisu bebisiteri.

„Angažujete pri svakoj ustanovi animatore i stručna lica koji će vodite brigu o deci zaposlenih pod posebnim uslovima, dok mi vodimo brigu o njihovom obrazovanju“, navela je Stošić, napominjući da je držanje socijalne distance među decom nemoguće, a posebno kada je reč o mlađem uzrastu.

„U prosveti je sve manje radno sposobnog kadra. Zar nekome može biti rešenje povlačenja apsolvenata na zamenu obolelih i nastavnika u izolaciji? Trenutno jedino moguće rešenje je izmeštanje nastave u onlajn okruženje. A kada sve ovo prođe i kada brojke u pogledu obolelih i preminulih počnu da se smanjuju, onda razmišljajte o mogućim modelima i postepenom vraćanju jednog po jednog dela obrazovnog sistema u učionice“, navodi Stošić u pismu ministru.

– Epidemiološka situacija u vrtićima i školama postala je veoma ozbiljna. Imamo sve više potvrđenih slučajeva infekcije kovid 19 među prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnim osobljem, ali i decom. Krizni štab nije smeo da izostavi mlađi školski uzrast i predškolske ustanove. Smatramo da smo svi deo obrazovnog sistema i da bi trebalo da postoje jednaki uslovi i standardi za sve. Ne živimo na drugoj planeti, niti u drugoj državi, ako je održavanje nastave u školama rizično za starije učenike, rizično je i za mlađu decu. Razumemo potrebu roditelja da im deca budu zbrinuta dok su na poslu. Takođe smo svesni da je učenje u direktnoj komunikaciji najefikasnije. Međutim, sada je najvažnije sačuvati zdravlje i život, smatra Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

U Čačku preko osam odsto zaraženih nastavnika

Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) doneo je odluku da sve škole pređu na onlajn rad od ponedeljka. Predsednik SOČ-a Vladimir Adžić kaže za Danas da su sa ovom odlukom upoznati direktori škola i roditelji i da će učitelji koji su članovi ovog sindikata od ponedeljka nastavu držati onlajn.

– Ovo jeste sindikalna odluka. Naš zadatak je da štitimo živote ljudi, a Krizni štab nam je poručio da korone nema od prvog do četvrtog razreda. Načelnica Školske uprave je prokomentarisala da je odluka SOČ-a nezakonita. Ali ja nisam pozvao ljude da ne rade već smatramo da su učitelji takođe nastavnici i moja je obaveza da zaštitim i njihove živote. U Čačku je trenutno preko osam odsto zaraženih nastavnika ili su u izolaciji, direktori škola sve teže nalaze zamene odsutnih, ističe Adžić.

U vrtić uz potvrdu?

Predsednici dva sindikata zaposlenih u predškolstvu zatražili su od Vlade i Kriznog štaba da se vrati na snagu odluka da u vrtićima mogu da borave samo deca čiji roditelji su obavezni da budu fizički prisutni na poslu, što moraju da dokumentuju potvrdom poslodavca. Predsednici Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i GSPRS „Nezavisnost“ ukazuju da je drastično porastao broj zaraženih među zaposlenima u obdaništima, da se zbog nemogućnosti da se obezbede zamene vaspitne grupe spajaju, te nije moguće napraviti distancu među decom.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*