Učiteljica s decom protestuje ispred Ministarstva zbog smanjene plate

protest160713530

17. 07. 2013.

Učiteljica Jasminka Ilić, majka četvoro dece iz Topole, protestovala je sinoć sa svojom decom ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu zbog nepriznatih diploma i male plate koju prima u školi u Gornjoj Trnavi. Ilićeva je sinoć izjavila za “Blic” da će ispred Ministarstva provesti čitavu noć.

Jasminka već 20 godina predaje đacima Osnovne škole “Milutin Jelenić”. Ona od februara prima 44.000 dinara mesečno, što je, kako kaže, 8.000 manje nego što je zarađivala prethodno. Jasminka kaže da Ministarstvo ne priznaje njene diplome, na osnovu koje bi trebalo da dobija veću platu, kao i njene kolege.

-Završila sam Pedagošku akademiju 1991. godine u Beogradu, doškolavala se u Jagodini zbog veće plate. Uložila sam veliki rad i trud. Dekan fakulteta Sretko Divljan mi je rekao da ću imati zvanje diplomiranog učitelja. Međutim, u registru ne postoji zanimanje pod tim imenom i ta diploma nije prihvaćena od strane ministarstva – kaže ona.

- Dekan Jagodinske akademije je promenio program, iako na poleđini diplome piše da ne sme da se menja program bez zahteva akreditacije – priča Jasminka, pokazujući diplome.

Ona je završila tadašnju Pedagošku akademiju u roku, sa maksimalnim brojem bodova (240).
Jasminka kaže da niko neće i ne želi da je sasluša.

-Moje kolege koje su završile istu akademiju, rade sa tom diplomom i imaju posao i platu profesora, dok ja primam platu kao da sam tetkica. Niko u Ministarstvu neće da me sasluša, slala sam molbe i zahteve, ali oni mi ništa ne odgovaraju, već me samo tapšu po ramenu. Očajna sam. Digla sam kredit da bih mogla da platim fakultet, moja deca su se napatila pored mene – kaže Jasminka kroz suze.

Jasminka i njena porodica su odlučili da će protestovati ispred Ministarstva prosvete sve dok ih neko ne bude saslušao.

- Moja koleginica je završila istu akademiju, sa istim brojem bodova i nju svi prepoznaju u registru, a mene nema, dala sam 28 ispita u Jagodini i imam platu kao da sam završila šesti stepen obrazovanja. Svakog časa mogu da ostanem bez posla. Sve sam dala za školovanje – kaže Jasminka.

Izvor:Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*