Učiteljice otkrile direktorkine malverzacije, sad strepe od odmazde?

odmazde_620x0

Malverzacije u OŠ „Žarko Zrenjanin“ oko nezakonito naplaćivanja produženog boravka đaka. Svetlana Todorov i Snežana Rovčanin tvrde da ih Ivana Bošnjak šikanira.

JEDAN broj zaposlenih u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu tvrdi da ih direktorka Ivana Bošnjak šikanira, a učiteljice u produženom boravku Svetlana Todorov i Snežana Rovčanin, koje su je svojevremeno prijavile za malverzacije, strahuju da će zbog njene osvete ostati bez posla.

Direktorka odgovara da ne namerava nikome da se sveti i optužuje da je ona izložena pretnjama, čak i fizičkim napadima od iste grupe agresivnih kolega.

Sve je počelo posle iznošenja sumnji u poštovanje zakona prilikom trošenja budžetskog novca za regresiranje dece u produženom boravku. Aferu su otkrile učiteljice Todorov i Rovčanin, koje su lane došle do dokumentacije o tome da škola u produženom boravku brine o 17 dece, a ovu uslugu, kao i užinu i ručak za đake, od Gradske uprave naplaćuje za 42 učenika.

- Na osnovu lažiranih spiskova, škola je nezakonito pribavljala oko 170.000 dinara mesečno. O svemu smo izvestili lokalnu samoupravu, policiju i tužilaštvo. Umesto zahvalnosti, naišli smo na podozrenje, a u kolektivu na pretnje i pritiske, prvenstveno od direktorke – tvrde učiteljice.

Još su otkrile da se roba i namirnice za školsku kuhinju nabavljaju iz privatnog marketa po „naduvanim“ cenama, a da su na otpremnicama falsifikovani potpisi kuvarice. Potvrdu tih optužbi dobile su prvo od policije, koja je protiv direktorke i administrativne radnice Tatjane Petković podnela krivične prijave zbog falsifikovanja službene isprave, a zatim i od budžetske inspekcije. Revizori su utvrdili da je škola neosnovano naplatila 741.750 dinara za decu koja ne postoje u produženom boravku.

DIREKTORKA: DAVILA ME I ČUPALADIREKTORKA Bošnjak nalazi se na bolovanju, a za „Novosti“ kaže da je već mesecima izložena pravom zlostavljanju od grupe ljudi u školi.
- Sa verbalnog, prešli su na fizičko nasilje, a sve zbog namere da uvedem red u produženom boravku. Od jedne koleginice prošle nedelje doživela sam davljenje i čupanje kose – iznosi direktorka.
Nažalost, ovde sve češće svraća i policija, što je potpuno neprimerno za jednu obrazovnu ustanovu.

Sve je to rezultiralo prekršajnom prijavom protiv direktorke Bošnjak. U međuvremenu, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što se nagodila i uplatila određeni novac u budžet Srbije. Ali to nije donelo mir u školu. Naprotiv, strasti su se razbuktale, svađe su postale svakodnevica, a sednice ŠO pretvorile su se u poligon za prepucavanje. Počele su da se izvlače stvari „ispod tepiha“ – ko je angažovao penzionisanu sekretaricu, ko uzima novac na ruke od izdavanja fiskulturne sale, ko je čovek koji uveče otključava salu rekreativcima…

- Umesto da budemo nagrađene što smo sprečile krađu i vratile novac u budžet, sada ćemo ostati bez posla – tvrde učiteljice, svesne da zbog manjka dece nema dovoljno posla za njih, ali i ubeđene da direktorka namerno ništa neće da preduzme da legalizuje rad produženog boravka i izdejstvuje saglasnost za njihovo angažovanje.

Predsednik ŠO Aleksandar Šakić za „Novosti“ potvrđuje da su međuljudski odnosi ovde poremećeni, ali i tvrdi da se ništa zabrinjavajuće ne dešava.

ODGOVORNOST

- NEMA razloga da se raspravlja o odgovornosti direktorke. Nije počinila nikakvo krivično delo, a nenamenski potrošen novac već je vraćen u budžet – naglašava Šakić, podsećajući da produženi boravak nije rešen od 2008. godine, da vuče korene od bivšeg rukovodstva i da će jedno odeljenje sigurno biti zatvoreno pošto nema dovoljno dece.

Izvor: Novosti

20 komentara na Učiteljice otkrile direktorkine malverzacije, sad strepe od odmazde?

 1. Gomi kaže:

  Kako nije pocinila nikakvo krivicno delo (tako kazete u clanku), a zatgim tvrdite da je nenamenski trosen novac vracen u budzet….??????

 2. dulefun kaže:

  Iskreno, nije mi jasno jedno: Da li učiteljice žele da imaju više odeljenja pa time i radnih mesta ili MANJE! Ako je uspela to da ,,odradi“ valjda je to i kolektivu bilo u interesu…Ako je novac otišao u privatan džep to je ve za kriminalistiku, ali ako je uložen u školi o njemu najviše treba da brinu članovi ŠO iz lokalne samouprave! Tako da mi ovde nije baš sve jasno, nisu sve kockice na broju…nadam se da nije politika umešala svoje masne i prljave prste…

  • Mile kaže:

   Direktorka ostetila budzet za 740.000 dinara,uhvatili je,nagodila se,vratila tudji novac i uplatila određeni novac u budžet Srbije.
   A tu su i falsifikovani potpisi,naduvane cene iz privatne prodavnice,novac na ruke od izdavanja fiskulturne sale…
   Ako to nije dooooobar razlog da se raspravlja o odgovornosti direktorke i da se smeni sta je onda?

 3. Anonimni kaže:

  Novinarski clanak je jako neprofesionalan, nepotpune informacije.. Kako je meni poznato, direktorica je oslobodjena svih optuzbi, tako da je neozbiljno pisati o tome. Cak mi se cini, da ima osnova da pokrene tuzbu za klevetu.. Ali, Srbija je ovo.. :(

 4. LJ kaže:

  Bilo kakav falsifikat a pogotovu gde se uzeo novac i duze traje je krivicno delo. Nema opravdanja, da li je zbog kolektiva ili iz licnih razloga. Direktorki odmah suspenzija sa rukovodece funkcije. Skolaki odbor rasformirati i novi izbori ili privremene mere.

  • Anonimni kaže:

   Naravno, kolega.. Samo.. Direktorka je vec bila utuzilastvu i, oslobodjena je svih optuzbi.. Ako pricamo o zakonu.. A, ako pricamo o rukovodjenju, od Ivane bolje nema.. Sad, Vama ostaje da mislite o razlozima zbog koji su ostali uradili, to sto su uradili.. Zbog cega novinar objavljuje ovakav tekst, i na kraju, zbog cega „ozbiljan“ sindikat to prenosi.. A, znam dobro da je „prenosilac“ ove vesti jako dobro informisan o radu direktorice i o motivima koleginica.. Tuzno..

   • gENIJE kaže:

    DA, NEMA BOLJEG DIREKTORA A OCENJEN JE SA SEST DVOJAKA PRILIKOM SPOLJASNJE EVAUACIJE… A TAKVI SU NAM SVI POLITICKI DIREKTORI. SPOSOBNI DA BOG SACUVA.

   • sosa kaže:

    Direktorka škole se nagodila sa tužilaštvom da plati određeni iznos ,nije bez razloga pristala na nagodbu.Toliko o oslobađanju. Otkud Vi „anonomni“ znate kakav je ona direktor? Koliko je meni poznato vi ste profesor u gimnaziji ,a ne u školi „Žarko Zrenjanin“

   • Milka kaže:

    Ajde da se ne lazemo. KRIVCNO GONJENE JE ODLOZENO a to znaci da krivica postoji ali da nece biti gonjena posto su uplaxena u buzet RS odredjena sredstva. A nemamte pojma nemojte da prosipate mudrost kroy CE sns DA SE BRUKA OLOSEM U SVOJIM U REDOVIMA.
    lazi.Vidi sad>: MAYNES 750000 A UPLATIS 50000 I OPET SI DOBAR 700000 A OVAMO SVI SRETNI I ZADOVOLJNI. pOLITIKA JE CUDO. Nece SNS da se bruka olosem u osvojim redovima!

 5. zloboda kaže:

  Po zakonu o obraova ju direktor se razrešava čim se podnese krivična prinava. Nešto ovde nije jasno.

 6. Anonimni kaže:

  Da su svi direktori kao Ivana— učiteljka, prosveta bi živnula,pa procvetala! PS.
  U opštini savesnija i odgovornija je isključivo direktorka B.J! Njoj skidam kapu,a Ivanu podržavam,jer je rišena za vođu i pametno radila i posao učitelja i direktora ugledne škole!

 7. sosa kaže:

  Slažem se sa Vama „Anonimni“ da je škola BILA ugledna do pre neku godinu.. Ali od prošlosti se ne živi.

 8. Marija kaže:

  Molim Vas ko je koga na kraju davio, čupao, da li je moguće da jedan prosvetni radnik to dozvoli sebi?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*