Umesto ujedinjenja – svađa prosvetara

upitnik-500x300

Forum beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) postao je kolektivni član Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), ali to članstvo osporava Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), čiji je NSPRV osnivač i član. Obe strane tvrde da je spor nastao zbog različitog tumačenje Statuta SRPS- a, a nezvanično se može čuti da su u pozadini cele priče neraščišćeni računi iz prošlosti između Brajkovića i „forumaša“.
NSPRV je sa Brajkovićevim Sindikatom obrazovanja Beograda osnivač SRPS-a, a Forum beogradskih osnovnih škola se kolektivno učlanio u NSPRV, što prema Statutu SRPS-a znači da su oni kolektivni članovi tog sindikata i da za njih važe odredbe Posebnog kolektivnog ugovora. Potpisivanjem sporazuma namera je bila da se ojačaju beogradski sindikati, jer je to rak rana sindikalnog pokreta u Srbiji. Predsednici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja su iz Beograda, a beogradske škole su u svakom štrajku na začelju – kaže za Danas Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV i potpredsednik SRPS.

Brajković, međutim, tvrdi suprotno.

- Ne može Forum da se učlani u NSPRV i zadrži status pravnog lica, a da onda automatski postane član SRPS-a. Jedino je moguće da FBOŠ kao pravo lice direktno pristupi SRPS-u, kao što su to uradili Forum beogradskih gimnazija, Forum srednjih stručnih škola i drugi sindikati koji su naši članovi. Sledeće nedelje zakazaću sednicu Republičkog odbora i Predsedništva SRPS, na kojoj ćemo raščistiti ovu priču. Nemam ništa protiv da FBOŠ postane član SRPS ako ih primi Predsedništvo, ali se u ovaj sindikat ne može ulaziti na mala vrata – kategoričan je Brajković.

Na pitanje zašto je Forumu važno da zadrži status pravnog lica u NSPRV, on kaže da bi u suprotnom taj sindikat izgubio autonomiju i praktično prestao da postoji. Brajković odbacuje spekulacije da je sa Forumom u dugogodišnjim lošim odnosima i tvrdi da „nikad ništa loše o njima nije izjavio“.

Predsednik FBOŠ Vladan Isaković kaže za Danas da se oni neće mešati u unutrašnje stvari SRPS-a. Za njih je, tvrdi, najvažnije da je ispoštovan Statut SRPS-a, u kojem jasno piše da kolektivni članovi osnivača automatski postaju članovi SRPS.

- FBOŠ se godinama zalaže za istinu i bori upravo protiv takvih osoba koje ne poštuju zakone, a ovde čak ni Statut svoje organizacije. Ovo je u stvari strah od gubitka funkcije i borba za vlast unutar samog sindikata, jer kako tumačiti drugačije kada ga predvodi predsednik koji je odavno trebalo da bude u penziji, a portparol i član Predsedništva je penzioner. U Statutu SRPS-a stoji da članu organa i nosiocu funkcije u sindikatu mandat prestaje, između ostalog, odlaskom u penziju – kaže Isaković.

List Danas je posle petomesečnog štrajka u školama pisao da pojedine sindikate vode penzioneri, ali je tada Brajković obrazložio da je zaposlen u Sindikatu obrazovanja Beograda i odatle delegiran u SRPS, te da mu Zakon o radu to dozvoljava. Njegovu poziciju tada je osporavao Zdravko Kovač iz NSPRV, koji je inače generalni sekretar SRPS-a. Ovaj spor do danas nije razrešen.

Članstvo

Kolektivnim pristupanjem FBOŠ, NSPRV je dobio još 54 škole, odnosno oko 2.000 novih članova, a do sada je imao oko 5.000.

Izvor: Danas

Jedan komentar na Umesto ujedinjenja – svađa prosvetara

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*