Unija prosvetnih radnika Srbije: Neposredna nastava za osnovce je rizik!

skole-bakic

 

Unija prosvetnih radnika Srbije u današnjem saopštenju istakla je da je odluka Kriznog štaba da đaci od prvog do četvrtog razreda ostanu u školskim klupama pogrešna, jer je time, kako navode, ugoženo zdravlje učitelja i njihovih porodica.

Iz Unije kažu da bi takvom odlukom mogao da se ponovi scenario iz decembra prošle godine, kada smo, kako navode, u školama širom Srbije imali dramatične situacije.

Ističu da su tada učitelji dovedeni u situaciju izlaganja visokom riziku od zaražavanja, jer su i pored velikog broja inficiranih koronom, ostali u neposrednoj nastavi.

„Mnogo puta smo naglašavali koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Kriznog štaba upoznati smo da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da smo bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje naših porodica“, navodi se u saopštenju Unije.

Tvrde i da je značajan porast obolelih učitelja u tom periodu bio posledica takve odluke. Podsećaju i da je Unija u tom periodu redovno prikupljala podatke sa terena o broju obolelih učenika i učitelja, zbog čega je zahtevala prelazak na onlajn nastavu i u mlađim razredima osnovne škole.

Smatraju da bi zbog toga i prolećni raspust mogao da počne ranije, u aprilu, kao sto je prošle godine zbog velikog broja zaraženih u školama naglo prekinuto prvo polugodište i počeo zimski raspust.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*