Unija sindikata prosvetnih radnika: Štrajk u školama 17, 21. i 31. marta

beta-nn29x8fhk0-scaled-e1633332880753-1000x560

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće štrajk upozorenja u školama 17. marta, kada će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a tog dana planiran je i protest ispred Ministarstva prosvete i Vlade, kaže za Danas Zvonimir Jović, potpredsednik Unije.
Na ovaj način Unija će obeležiti godišnjicu velikog protesta iz 2015. godine i podsetiti šta je tadašnja vlast potpisala u sporazumu sa sindikatima, a do danas nije ispunila.

Jović kaže da će štrajk upozorenja u zakonskim okvirima (sa skraćenim časovima na 30 minuta) biti organizovan i 21. marta, a potom i 31. marta, kada će protesti i konferencije za medije predstavnici Unije održati u više gradova u Srbiji.
Unija traži da se zaposlenima u obrazovanju povećaju plate za najmanje 12 odsto, isplatu zaostalih dugovanja, između ostalog sedam neisplaćenih novogodišnjih nagrada, kao i povlaćenje nedavno usvojenih izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (član o prekonomnom radu) i Zakona o osnovnom obrazovanju (član kojim se uvodi mogućnost organizovanja kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda).

Na pitanje Danasa kome se Unija obraća, s obzirom da slede izbori, Jović odgovara da se „zna da u ovoj državi o svemu odlučuje jedan čovek“.

– Obraćamo se Vladi, a zna se ko odlučuje umesto nje – ističe Jović.

Kako je Danas pisao, ostala tri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila su protest za subotu 12. mart, čime žele da iskažu nezadovoljstvo zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*