Unija sindikata prosvetnih radnika traži da u odeljenjima ne bude više od 24 učenika

1630406462-prosvetari-750x422-1

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije održali su danas ispred Skupštine Srbije protest pod sloganom „Ne odustajemo“, nakon koga je najavljeno da će parlamentu, Vladi i predsedniku Srbije biti predat zahtev da u odeljenjima ne bude više od 24 učenika, uz peticiju koju je potpisalo 30.000 članova tog sindikata.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je obraćajući se prisutnima da „ako hoćemo kvalitetnije obrazovanje za svako naše dete mora da se smanji broj učenika u odeljenju“.

Ona je rekla da vlasti u Srbiji treba da, što se tiče prilagođavanja standardima Evropske unije, „počnu od početka“, što je, kako je navela „broj učenika u odeljenjima“, odnosno njihovo smanjivanje tamo gde ih ima više od 24.

U ime učitelja prisutnima se obratila Vesna Jerotijević, koja je rekla da to što su samo za osnovce u Beogradu obezbeđeni besplatni tableti predstavlja „diskriminaciju dece“.

Jerotijević je rekla da je „nedopustiva poruka koja se šalje“ osnovcima koji polaze u školu 1. septembra u drugim krajevima Srbije „izvinite za vas nema, vi ne živite u Beogradu“, i da bi povodom te akcije vlasti „trebalo da se zastide a ne da se diče“.

Predstavnica sindikata iz predškolske ustanove „Mladost“ u Bačkoj Palanci Dragana Jelić je rekla da je potrebno uvesti beneficije za vaspitače koji brinu o deci, kao i da se uskladi obrazovanje u toj oblasti, koje se razlikuje od grada do grada.

Zahtev za smanjenje broja učenika u odeljenjima, kao i za proizvodne platne razrede, predat je uz peticiju koju je potpisalo 30.000 članova ovog sindikata.

Kolona prosvetara iz Beograda i više gradova Srbije se sa transparentima i uz zviždanje pištaljki uputila zatim do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde je protest nastavljen.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*