Unija sindikata upozorava na evidenciju kovida u školama

7-skole

BEOGRAD: Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je danas da u školama nema prave evidencije o broju đaka zaraženih kovidom jer roditelji nastavnicima ne prijavljuju razlog bolesti dece, a onu koja nisu teže bolesna, ne vode ni lekaru.

U Sindikatu navode da zbog takve sitaucije neki nastavnici, posebno oni iskreni i odgovorni, ne znaju kako da popune obavezne tabele jer im takav podatak niko nije dostavio, a sa nastave u proseku izostane između pet i 10 đaka.

„Ukoliko i imaju saznanje o tome da je neko od članova porodice đaka pozitivan, informacija da li je i sam učenik zaražen izostane gotovo uvek“, navode u Sindikatu i dodaju da su razlozi za to brojni – deca se retko testiraju, bolest im je obično asimpotmatska ili imaju blaže simptome koji prođu za dan-dva.

Učenik se, kako dodaju, tada vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav. Sindikat upozorava da shodno podacima sa terena, kojima počinju izjave za medije ministra Branka Ružića, situacija ne da nije zabrinjavajuća, nego je zadovoljavajuća!

„Svakako da jeste, ako je podatak sa terena pomenuta tabela. Farsa u kojoj nesvesno učestvujemo, više je od pukog broja u tabeli. Lokalne samouprave i školske uprave prosleđuju podatke do kojih nismo došli, jer od nas se ne traži da navedemo koliko učenika nije na nastavi, to nikoga ne zanima, već samo broj đaka sa potvrđenom kovid infekcijom, a nula je u zbiru uvek nula“, navode u Sindikatu.

Tvrde i da su glavne preporuke i mere za prevenciju i kontrolu Kovida u školama, odavno zaboravljene, da nedostaju sredstva za dezinfekciju kao i osoblje koje vrši čišćenje.

„Nošenje maske, kao mera zaštite u školama nije jasno definisana, pa je odomaćeno lično tumačenje – nositi ili ne nositi maske, kada, dok učenik sedi, a ne odgovara ili samo kada odgovara? Kada se udalji sa mesta ili dok je u školi? Za vreme odmora ili samo na času? Uvek ili ponekad, preko usta ili ispod nosa“, navodi Sindikat i ističe da je tačno to što ministar kaže da se mere poštuju, ali naglašava da je razlika samo u “ njihovom tumačenju“.

Izvor: Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*