Unija: Zna se ko je sindikat, eto nas ispred vlade 17. marta

jasna-440x270

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković uputila je otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, nakon što je on u Skupštini Srbije više puta pomenuo ovaj sindikat koji okuplja najveći broj prosvetnih radnika. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine ministre,

Juče ste na zasedanju Narodne skupštine Srbije pomenuli Uniju SPRS kao sindikat koji Vam je pisao i to je tačno. Takođe je tačno da smo insistirali da se podvuče crta i zastane sa raspisivanjem konkursa, dok se ne vidi koliko će mesta u sistemu ostati i dok ne projektujemo tehnološke viškove. Tačno je i to da smo ukazali na moguće partijske zloupotrebe na terenu i da smo to povezali sa predstojećim izborima.

Zahvaljujemo na ponovnoj i jasnoj razlici koju ste napravili između drugih sindikata i nas, jer i to je tačno, oni su oni, a mi smo mi.

Međutim, evo nekoliko činjenica koje su Vam promakle. Najpre, mi smo ti koji su kreirali: Listu B, radne podgrupe, ideju o Centralnoj grupi za raspoređivanje tehnoloških viškova. Mi smo ti koji su uspeli da sve to sa teškom mukom, u Velikom štrajku, unesu u Poseban kolektivni ugovor, a kasnije i u ZOSOV. Mi smo se zalagali za otvaranje konkursa uz jaku kontrolu i to odavno, od kad je prestalo zapošljavanje u prosveti. Mi stalno govorimo o neophodnosti uvođenja pravednih platnih grupa i razreda. To zna svako ko iole prati aktuelna prosvetna dešavanja i medijska istupanja.

Prema tome, ko je ovde veći sindikalac, to možete sa onima koji se tresu za svoje sindikalne stolice i zavise od pohvala ljudi na vlasti.

Ko je ovde ko, zna se, kao što se zna da se sa drugim sindikatima sastajete bez nas. Ali, razumemo mi to, gospodine ministre, ipak su oni mnogo pitomiji. Ne štrajkuju, ne protestuju, lepo se sve dogovorite…

I da, hvala Vam za epitet koji nam dadoste da smo ratoborni! Jesmo, bili i bićemo! Eto nas ispred Ministarstva prosvete i Vlade, u utorak, 17. marta, pa se vidimo!

Izvor: https://www.ozonpress.net/

2 komentara na Unija: Zna se ko je sindikat, eto nas ispred vlade 17. marta

  1. mare kaže:

    Nije medjusobna borba sindikata cilj.Vodjama je vaznije pojavljivanje u medijima nego neki konkretan rezultat.Mi se na terenu postujemo i svesni da jedino zajednickim nastupom mozemo imati neke rezultateVodje se moraju dogovoriti a ne jedni drugima nametati sopstvene ideje svesni unapred da su one neprihvatljive za druge.Nasa Jasna kao predsednik amater i kao presednik profesionalac su neuporedive .Profesinalizovanje ju je prilicno unazadilo.

  2. Matematičar kaže:

    Vi samo stopirajte zapošljavanje, nemojte ništa da pitate nas što radimo na određeno već sedam godina. Imam diplomu, imam trudnu ženu, nezaposlenu. Nemam stan već plaćam kiriju za 30 kvadrata gde ne može ni krevetac da stane kada se izvuče trosed na kom spavamo. Nemam uslove za stambeni kredit ali zato imam đake koji tablu ne vide od instagrama, kojima se serviraju zadruge i milina od sistema vrednosti, kojima ne smemo reč da kažemo a oni nas maltretiraju. Imam sistem u kom mi po seminarima serviraju svakakve gluposti neki stručnjaci koji učionicu nisu ni videli, ispiraju nam mozak kojekakvim “Berlinskim modelima” i “demokratskim kompetencijama” i čime sve ne…i svi znamo koje je rasulo i svi ćute i gledaju da na papiru bude sve idealno, i đaci i sistem i sve. Sve je odlično! …a i vi iz sindikata ste se baš iscimali da nam prosveta cveta. Evo baš vam hvala puno, ne znam šta bismo mi da vas nema.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*