Uračunata povišica od 10 odsto

povisica_620x0

VEĆE plate u javnom sektoru i porast penzija uračunati su u plan novog budžeta za 2018. godinu. Koliko će tačno ova izdvajanja zahvatiti novca iz državne kase biće obelodanjeno tek sa konačnim nacrtom budžeta.Već je zvanično potvrđeno da zaposleni u javnim preduzećima neće dobiti veće plate. U Uputstvu Ministarstva finansija izdatom budžetskim korisnicima striktno se navodi koji zaposleni dogodine mogu da računaju na povišicu.

Rast plata od 10 odsto tokom iduće godine, prema budžetskom planu dobiće budžetski korisnici u: Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, Poreskoj upravi, Upravi carina, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Zatim u osnovnim i srednjim školama, ustanovama učeničkog i studentskog standarda, u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite i ustanovama kulture.

Takođe, ovo uvećanje dobiće i državni službenici i nameštenici u sudovima i tužilaštvima, osim državnih službenika i nameštenika u javnim tužilaštvima posebne nadležnosti.

Pet odsto veću platu dobiće zaposleni u Narodnoj skupštini, predsednik Republike, predsednik Vlade i potpredsednici Vlade, službe Vlade, kao i zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja. Za pet odsto veću platu dobiće i državni službenici u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu.

- Kada je reč o penzijama, povećanje ovih prihoda od pet odsto je fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera, a reč je o svim penzionerima sa primanjima do 37.000 dinara, imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije – stoji u Uputstvu za pripremu budžeta za 2018. godinu.

 

POLjOPRIVREDA

ZA poljoprivredu će u narednoj godini biti izdvojeno ukupno nešto više od 40,5 milijardi dinara. To je za oko dve milijarde dinara više nego što je bilo u 2017. Naredne godine, sredstva iz agrarne kase ići će na subvencije za opremu, projektovanje i izgradnju sistema za navodnjavanje, automatizovane protivgradne stanice, elektrifikaciju polja… Uz ovo, poljoprivredi će na raspolaganju biti i IPARD sredstva, kao i novac iz Abu Dabi fonda, koji će otići na navodnjavanje.

 Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*