USPRS u Sremskoj Mitrovici

usprs-sm

Članovi Predsedništva USPRS i TV ekipe „Prosveta ima reč“ posetili su Sremsku Mitrovicu 22. maja 2021. godine, kako bi u neposrednom razgovoru sa kolegama, tokom obilaska škola i edukativnih centara, stekli uvid u položaj prosvetnih radnika i odnos nadležnih prema područnim ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Čitavo područje Sremske Mitrovice može se okarakterisati kao velika učionica na otvorenom, pogodna za ambijentalnu nastavu i učenje o istorijskim saznanjima, ali i velikom prirodnom bogatstvu i resursima kojima se taj kraj može podičiti, a koja čine ogroman potencijal i u obrazovno-vaspitnom pogledu.

U samom centru grada nalazi se Carska palata koja nosi ime po starorimskom gradu Sirmijumu, jednom od četiri prestonice Rimskog carstva. Arheološki lokalitet „Sirmijum“ je obezbeđen i prostorno uređen da predstavlja najposećeniji vizitorski centar, kroz koji u godini prođu brojni turisti, ali je zainteresovanost škola iz Srbije za organizovanim posetama lokaliteta shodno edukativnom značaju ispod očekivanog.

Pored Carske palate, nalazi se Muzej Srema, u kući Bajića iz 18. veka, u okviru koga se u Lapidarijumu čuvaju na otvoremom i polupokrivinom, predmeti i iskopine iz davne prošlosti stari i do sedam hiljada godina, isklesani od kamena i drveta.

Neki od stanovnika Sremske Mitrovice bili su Mileva Marić Anštajn, Milan Jovanović Batut, Vladislav Popović, Ivica Kovačić Štifla, Petar Zec, Branislav Vidić, Petar Kralj, Siniša Kovačević i drugi, a na sve njih čuva uspomenu i Mitrovačka gimnazija, osnovana pre više od 180 godina, tačnije davne 1838. godine. Kao najstarija, ali i po brojnim rezultatima i postignućima koji učenici i nastavnici ove škole ostvaruju, Mitrovačka gimnazija se izdvaja kao najznačajnija ustanova obrazovanja i vaspitanja u Sremu.

U neposrednoj blizini Sremske Mitrovice nalazi se Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, koji predstavlja pravo prirodno bogatstvo kada se govori o flori i fauni naše zemlje. Rezervat obuhvata površinu od skoro 12 kvadratnih kilometara, na kojemu stanište nalaze mnoge autohtone vrste goveda, ali i drugih životinja, ptica i riba. Od 2004. rezervat nastanjuju i porodice dabrova, koje su zbog skupocenog krzna uništene na teritoriji naše države pre više od sto godina.

Jedan od volontera i istaknutih pomoćnika uprave „Zasavica“ je i direktor OŠ „Dobrosav Radosavljević – Narod“, Slađan Papić, koji je u razgovoru sa predstavnicima USPRS istakao obostrani značaj uključivanja dela obrazovnog sistema u rad rezervata, kako u smislu edukacije mladih, tako i u smislu očuvanja vrednosti koju taj rezervat ima za državu.

TV ekipa „Prosveta ima reč“ posetila je i izdvojeno odeljenje osnovne škole u Zasavici 2, četvororazredno kombinovano odeljenje, koje se podjednako susreće sa svim problemima specifičnim za izvojena odeljenja u Srbiji, a koji se odnose na tehničku i tehnološku opremljenost. Inače škola ima dovoljan broj đaka za dva učitelja, a tu je i pripremno predškolsko odeljenje kao garancija daljeg rada i života seoske škole.

Još jedna srednja škola koja se svojim radom i zaslugama učenika i nastavnika, prepoznaje i izdvaja u Sremskoj Mitrovici, je Ekonomska škola „9. maj“. Pored brojnih nagrada i priznanja koje osvajaju učenici na tamičenjima, Svetosavskih povelja uručenih od strane Skupštine grada Sremske Mitrovice i drugog, ono po čemu se ova škola u Srbiji prepoznaje kao vrednost obrazovnog sistema, je učešće u Erazmus plus projektima. Svojim eko-projektima škola je aplicirala i dobila sredstva za realizaciju međunarodnih projekata, kroz razmenu i gostovanja u nekoliko Evropskih država.

Po snimanju emisije „Prosveta ima reč“ članovi Predsedništva USPRS i predstavnici SO Sremska Mitrovica, su se okupili kako bi tim povodom uručili priznanje Dobrili Bebi Gmizić za decenisjku sindikalnu borbu i zalaganja u obezbeđivanju i unapređivanju pravnih regulativa, kojima se štite prosvetni radnici u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Članovi Predsedništva USPRS su sa kolegama iz Sremske Mitrovice, utvrdili aktuelne probleme i dešavanja na teritoriji njihovog odbora i dogovorili ključne akcije koje će biti preduzete kako bi se sankcionisali negativni efekti aktuelne politike MPNTR po prosvetne radnike, ali i ustanove obrazovanja i vaspitanja toga kraja.

Portparol USPRS
Marija Stošić

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*