Verbić: Nastavljamo razgovore sa sindikatima

srdjan-verbic

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas u Beogradu da je Vlada Srbije ispunila veći deo iz Sporazuma o prekidu štrajka, koji je potpisan prošle godine i da će se razgovori sa predstavnicima sindikata prosvete nastaviti.Verbić je novinarima na skupu o novim tehnologijama u obrazovanju, kazao da priznaje da nije ispunjeno sve, ali da se Vlada trudi i da se nada da će Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja biti usvojen do kraja ovog skupštinskog saziva. On je rekao da se svaki dan radi na primeni Kolektivnog ugovora i da će novi sastanak sa sindikatima biti održan u ponedeljak.

- Mi svake nedelje imamo sastanke sa sindikatima. Sindikati su najvažniji socijalni partner Ministarstvu u ovom trenutku. Ne bismo mogli da sprovedemo ukrupnjavanje norme da nije bilo saradnje sa sindikatima – kazao je Verbić.

Po podacima reprezentativnih sindikata prosvete, štrajk upozorenja juče je organizovan u ukupno 1.500 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni. Štrajk je nastavljen i u po podnevnoj smeni. Predstavnici tih sindikata najavili su da će se u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga o očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

Zaposleni u obrazovanju stupili su u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali sa predstavnicima Vlade Srbije o prekidu štrajka prošle godine.

Sindikati, kao zahteve navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplata nagrade utvrdjene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u izosu od 5.000 dinara.

Beta

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*