Verbić prenaglio sa najavom ukidanja građanskog i veronauke

Verbic

Poslanici vlasti i opozicije ne slažu se u oceni da li će Vlada Srbije zaštititi ministra prosvete Srđana Verbića od napada Srpske pravoslavne crkve, koja tvrdi da je on nedostojan svoje funkcije. Slažu se, ipak, da je ministar Verbić prenaglio sa predlogom da obavezne izborne predmete – veronauku i građansko vaspitanje, treba potpuno izbaciti iz srednje škole, dok bi u osnovnoj trebalo da se izučavaju svega četiri, a ne osam godina kao što je sada slučaj.
Aleksandra Jerkov, predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje i poslanica DS, ističe da ovo nije prvi put da Vlada Srbije pušta niz vodu ministra Verbića kad je teško.

- Premijer i Vlada Srbije neće zaštiti Verbića od napada SPS, jer Vlada štiti samo one ministre koji joj odgovaraju. U krajnjem slučaju, Verbić je došao na funkciju ministra sa nekim velikim planom za reforme, a od tih reformi nismo ništa ni videli. Iz toga možemo da zaključimo da ga neko sprečava da te reforme i sprovede, ili da on sam i nije imao plan za reforme – kaže Jerkov i dodaje da je stav Demokratske stranke da građansko vaspitanje mora da ostane u srednjim školama.

Jerkov, međutim, smatra da je pitanje opstanka veronauke osetljivo.

- Veronauci nije mesto u školama i sva deca koja hoće da pohađaju taj izborni predmet imaju mogućnosti da to čine na nekim drugim mestima, a ne u školama. Naravno ima i onih koji smatraju da je škola to mesto, ali jedino je sigurno da građansko vaspitanje mora da bude ostane, kaže Jerkov. Poslanici DS napominju i da se učenici koji pohađaju nastavu tog predmeta uče primenjivanju humanih vrednosti, ljudske solidarnosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Profesor Ljubiša Stojmirović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, ubeđen je da će Vlada od bilo kojih napada zaštititi svakog svog člana, pa i ministra Verbića, iako mu u ovom slučaju i nije mnogo jasno o kakvim napadima je ovde reč.

- Verbić je pomalo prenaglio što se tiče veronauke i građanskog vaspitanja. Nije izabrao pravi trenutak za tako teške odluke, jer u prosveti ima mnogo više problema u obrazovanju koje prioritetno treba rešiti i to mnogo pre odluke o ukidanju veronauke i građanskog vaspitanja. Prioritetnije je svakako sada obezbediti bolji status prosvetnih radnika, koji ne priliče zemlji koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, ali je potrebno i usklađivanje nastavnih planova, jer oni ne odražavaju sliku današnjeg trenutka – kaže Stojmirović.

Na pitanje da li veronauka i građansko vaspitanje treba da ostanu u školama, sagovornik Danasa iz SNS kaže da tu ne vidi nikakav problem.

- Ako su se učenici već opredelili za te predmete oni treba i da nastave sa njihovim pohađanjem, do neke nove, sveobuhvatnije reforme obrazovanja, ističe Stojmirović.

Na predlog prvog čoveka srpske prosvete da se predmet koji se izučava poslednjih 12 godina u budućnosti gotovo izbaci, Srpska pravoslavna crkva reagovala je tvrdnjom da je Verbićeva ocena paušalna i da nema nikakve veze ni sa Crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom. Sa više strana iz SPC je poručeno da je aktuelni ministar prosvete nedostojan funkcije, da se od njega ništa drugo nije ni očekivalo i da takav predlog ne bi pao na pamet nijednom ministru prosvete u Evropi. Zamereno mu je i da se nikada nije odazvao nijednoj crkvenoj svečanosti na Bogoslovskom fakultetu. Uprkos tim optužbama i ocenama, niko iz Vlade Srbije do sada nije stao u odbranu ministra Verbića.

Izvor: Danas

Jedan komentar na Verbić prenaglio sa najavom ukidanja građanskog i veronauke

  1. B.R. kaže:

    Ostavka do februara.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*