Verbić: sa sindikatima će biti postignut dogovor o svim zahtevima sem onog kojim traže da im se ne smanje plate

verbic-betina-fotka-jpg_660x330

„U budžetu za iduću godinu obezbeđena su sredstva za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene đake. Iznos je približno isti onom od prethodne godine“, izjavio je za Radio – televiziju Vojvodine Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je dodao da će način njihove raspodele biti drugačiji.

To će biti uvrđeno podzakonskim aktima. Želimo da ih dobiju oni koji su najugroženiji. Do sada su besplatne udžbenik dobijali učenici u prva četiri razreda i to samo za neke predmete. Ugroženih ima i u višim razredima osnovnih i srednjih škola“, objasnio je on.

Govoreći o štrajku prosvetnih radnika, naglasio je da će sa sindikatima biti postignut dogovor o svim zahtevima sem onog kojim traže da im se ne smanje plate.

Na sastanku sa, roditeljima učenika 37 novosadskih osnovnih škola, on je kazao da oni moraju biti uključeni u strateška pitanja obrazovnog sistema, jer se prečesto dešava da oni nemaju nikakav uticaj na njegovo funkcionisanje.

„Dijalog roditelja i Ministarstva prosvete najčešće ne postoji“, ocenio je Verbić i dodao da „uglavnom radi o jednostranom obraćanju i komunikaciji putem medija, što je veoma loše“.

Jedna od tema o kojoj se govorilo je Nacrt zakona o udžbenicima koji je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji je na javnoj raspravi.

„Osnovni cilj koji želimo da postignemo novim zakonom je da ne štampamo knjige koje deca neće koristiti“, naveo je ministar. „Dobro znate koliko su teške torbe prvaka, ali neke od knjiga na kraju godine ostanu neotvorene“, rekao je Verbić.

Roditelji su podržali nacrt zakona, a pitanja koja su postavljali ticala su se izbora udžbenika u školama, kvaliteta, cene, dodele besplatnih udžbenika, grešaka kojih ima u udžbenicima, kontroli sadržaja, navedeno je u saopštenju.

http://www.rtv.rs/

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*