Verbić smenio pomoćnicu

zeljana

Željka Radojičić Lukić smenjena je sa mesta v.d. pomoćnice ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, a nju će prema saznanjima Danasa naslediti Slavica Jašić, koja je trenutno zaposlena u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Iako u Ministarstvu prosvete tvrde da je Radojičić Lukić istekao šestomesečni mandat vršioca dužnosti nezvanično se može čuti da je ministar prosvete Srđan Verbić bio nezadovoljan zbog propusta u njenom radu, posebno donošenjem Pravilnika o finansiranju osnovnih škola krajem aprila, koji je izazvao buru nezadovoljstva među zaposlenima u obrazovanju. Zbog toga je Verbić odmah po objavljivanju ovog dokumenta najavio njegovu izmenu i došao na udar kritika sindikata, strukovnih udruženja nastavnika i direktora škola.

U Ministarstvu prosvete kažu za Danas da je rešenjem vlade od 19. marta Željka Radojičić Lukić postavljena na period od šest meseci za v. d. pomoćnice ministra u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. „Pošto je u međuvremenu sproveden interni konkurs za popunjavanje položaja pomoćnika ministra, vladi je 15. septembra prosleđen predlog za postavljenje na pet godina Slavice Jašić na tu funkciju, ističu u Ministarstvu.

Da se iza svega krije nešto više od ovog šturog objašnjenja može se zaključiti iz reči Radojičić Lukić, koja je na svom blogu napisala da „činovnički aparat Ministarstva i ona, kao prosvetni radnik, govore različitim jezicima, što se pokazalo kao neodrživo partnerstvo na duže staze“.

- Trudila sam se sve vreme moga mandata da radim u interesu prosvetnih radnika, ali nažalost neka rešenja izašla su iz mog sektora, iako nisam bila saglasna sa njima. Činjenica da su neka važna rešenja i odluke nastajale u „anonimno-neartikulisanoj“ kuhinji, a da sam ja bila prinuđena da ista u javnosti branim, govori o nezahvalnosti „funkcionerske“ uloge. Braniti neodbranjivo, može samo neko sa visokom motivacijom, koja je meni u ovim okolnostima, priznajem, nedostajala. Saznanje da rukovođenje sektorom, ne znači i upravljanje rešenjima i odlukama, teško mi je palo, ali je bilo značajno iskustvo sagledati i tu stranu medalje“, napisala je na svom blogu Radojičić Lukić.

U OŠ „Milan Rakić“ u Mionici, gde je Željka Radojičić Lukić bila učiteljica do dolaska na mesto pomoćnice ministra, juče nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li će ona zadržati radni odnos u toj obrazovnoj ustanovi.

Izvor:Danas

41 komentara na Verbić smenio pomoćnicu

 1. Boris kaže:

  Interni konkurs? Kako je Verbić mudar, video kako se lavovski bori osoba iz prakse pa odlučio da ne dozvoli da takva slična ili ista ponovo dodje. Omča oko vrata njegovim savetnicima koji zastupaju intersese Soroša i ostalih sličnih, a ne interese nastavnika i učenika.
  Sreća pa se nijedan činovniik ne javi na mesto pomoćnika za srednje, ali sve su prilike da će i tu doći činovnik samo iz druge firme.
  Zar veliki tata nije najvaio JAVNI KONKURS? HOĆEMO JAVNE KONKURSE, HAJDEMO SINDIKATI; postavite im uslove. Ovo je ponižavajuće za našu profesiju.

  P.S.Doveli su ljude sa ulice da upravljaju sektorima i oni im valjaju, naći će način da ih zadrže.

 2. Ančica S.Markovic kaže:

  VERBIĆEVA SMEHOTEKA. Šta ovaj čovek namerava ovim novim kadrovskim rešenjem? Da li mu je cilj da se dodvori silama 90-ih?
  Ministre, ti bi sada mogao sam sebe da smeniš i da nam svima olakšaš, jer ne znamo gde si se zabrojao i ne znamo kako neko koga si doveo kao spektakularno rešenje iz prakse posle 6 meseci postaje loše rešenje.To znači da su ti procene loše. Jednom si pogrešio, a sada biraš novu pomocnicu na 5 godina, a ova bivša se pokazala lošim rešenjem za 5 meseci. Majstore, da ti malo prikočiš i odšetaš do instituta i da oslobodiš to mesto za nekog baju koji ume i zna da vodi ministrastvo? I znaš šta, ministre. Sve sam više ubedjena da si bivšu pomoćnicu oterao zato što ti je nešto osporila ili se usprotivila, ‘ajd priznaj nam.

 3. Razlika u svetlosnim godinama kaže:

  Između Željane Radojičić Lukić i Slavice Jašić razlika je samo desetak svetlosnih godina. Željana je dama, stručnjak, profesionalać, nju promovišu njena dela. Jašićka ima sumnjivu doktorsku titulu i to joj je ulaznica u funkcionerske vode. Biti ministarka podrazumeva i ljubavnika, Jašićka bolje stoji i po tom pitanju.

 4. Ljubisa kaže:

  Zeljana nije bila svesna da se bori sa alama i alavima. Zelajna je burevesnik svi ce ovi da odu u lepu …..

 5. rada kaže:

  E mojs prosveto… Čime se vi bavite… Da, u pravu ste razlika između koleginica je ta što je jedna od njih, svetlost na kraju tunela, a dama tunel neznanja!! Pitajte nas, njene kolege iz škole da li smo se obradovali njenom povratku? Zašto su i kolege i iz sindikata tražili njenu smenu, ako ista toliko vredi???

 6. Kosta Maric kaže:

  Kao direktor škole imao sam problem maja meseca. Slao sam mejlove na sve adrese. Kada sam dobio poziv iz MP i čuo da pomoćnica za osnovno želi da me čuje ostao sam zbunjen. Strpljivo me saslušala. Za dva dana problem smo rešili po njenim instrukcijama. Pozvao sam je da joj se zahvalim. Velika šteta što je Željka Radojičić Lukić otišla iz MP, razumela je svakodnevne probleme škola i nije se libila da ih rešava.

 7. Zorica kaže:

  Ne razumem, kako neko može da bude toliko ispred nekoga, a da pri tom nema ni mr, a ni dr ispred svog imena? Navikli smo da je doktorat, uvek sumnjiv, kada je reč o uspešnim i pametnim ljudima!!? Kako Učiteljski fakultet, s jedne strane nije prepoznao taj kvalitet,pa zadržao kandidata na doktorskim studijama, a sa druge strane pamti i prati nekoga ko je prisutan više od trideset godina u njegovom životu direktno, ili indirektno?
  Da, biste ostavili utisak, proverite pre nego napišete!!!!

  • Dr budala kaže:

   Ha haaa, e ti sa dr i mr i ne vrede ništa..oni su se ceo život laktali samo za titulu….ništa nisu doprineli društvu i profesiji… Sjajni doktori srpske nauke, živeli!

  • Intelektualac bez titule kaže:

   Zorice,
   Titule ko titule, lepo ih je imati, ali ništa ne znače. Danas je, berem, lako imati titulu i one su u ovom vremenu totalno devalvirane, a devalvirali su ih oni koji su štancovali doktorske teze, štancocanja radi, ne nauke radi.
   Zorice, znate li Vi šta znači imati doktorsku titulu? Znate li doktore nauka, a da nisu u rangu Vaše štićenice i njoj sličnih?

 8. PODRSKA SLAVICI kaže:

  Podrzavama novu pomocnicu g-dju Jasic i čekamo smenu i pomoćnice za srednje Snezane Markovic. HITNO je potrebno očistiti MP od neprofesionalaca.

 9. Olga, Valjevo kaže:

  Kako poznajem i jednu i drugu gospođu, molim vas objasnite mi: Kako neko može da ima ljubavnika, ako nema muža?
  S druge strane da li je to njoj mana, u odnosu na nekoga ko ima i muža i ljubavnika u isto vreme?
  Možete da pišete šta hoćete, ali teško ćete moći da bacite senku na njene profesionalne kompetencije, kao i ljudskost! Ona je jednom čovek!! U jednom su se kolege iz ustanova, direktori, sindikati složili sa ministrom, a to je predlog za novog pomoćnika (mi smo to očekivali i u martu)!!!!!
  Predlažem da Željka Radojčić Lukić, ili neko od vas, izazove Slavicu Jašić na TV duel, sa temom Predškolsko i osnovno obrazovanje u Srbiji, da vidimo ko će od koga i koliko svetlosnih godina biti udaljen!!!!!! Ma koliko vama bilo teško da prihvatite, na sreću da vas je malo, ona je najbolji izbor!!
  Ministre, Čestitam!!

  • Gurdjijev kaže:

   Kakav TV duel gospodjo Olga???!!!Mnogo smo se navikli na TV duele, farme i ostale rijalitije da nam ispiraju mozak!!Divimo se kada neko „ume lepo da govori“ a podsmevamo se nekome ko ne ume najsažetije verbalno da se izrazi. Kao da je to jedini i najbitniji kvalitet čoveka i jedini pokazatelj njegove sposobnosti…a nismo u stanju da prozremo samu manipulaciju iza tog divnog tudjeg govora.Zatrovani smo medijski, prvenstveno političkim TV duelima,a onda i svim ostalim gde krvožderni pacovi i vuci napadaju i proždiru jedni druge a mi sedimo ispred malih ekrana kao ovce i aplaudiramo onom ko je krvožderniji!
   I zapamtite da u Ministarstvu prosvete i uopšte u državi neće biti nikada i nikakvog pomaka dokle god se vuci budu smenjivali sa funkcije na funkciju i premeštali iz fotelje u fotelju…to je sve politika čista!Koleginica Željka se bar vraća u usvoju čionicu mirne savesti a svi“oni gore“ mogu samo da se smenjuju jer to im je jedino i preostalo. Oni nemaju gde da se vrate, zapamtite to!A skapirajte malo kako se bori za vlast, platu, otplatu kredita i povlastice onaj ko nema gde da se vrati i ko mora da opstane tu gde jeste…

 10. Bumerang kaže:

  Hm, vreme je i bilo da starleta postane zamenik ministra. Krpa zakrpu nadje. Prosveta propada, a ministar češka brkove. Sada je sve kako i treba da bude. OSTAVKA, mrš bre.

 11. Marija Jović kaže:

  Da, upravu ste, dosada je na tom mestu i bila starleta, Carobnica, koja je samo znala da trepće, ali to nije bilo dovoljno…Posmatrači se umorili…
  Sve se vraća kao bumerang, pa tako i Čarobno selo… Vi očigledno ne čitate tekst, pazljivo, ovde treba neko ko zna da radi …Lepo je to što ide nazad u razred, da vidimo kako popunjava Dnevnik koga nigde nema… Virtuelno, kao i sve… Možda da očekujemo akreditovan seminar na tu temu!!

 12. Vladimir Petrovic kaže:

  Stil otkriva čoveka! Zar ne gospodine Gorane!! Sada znamo i koliko je svetlosnih godina neko ispred nekog… U ovom slučaju samo dve!! Sledeći put, kada pišete, onda se i potpišite… Izvor fb:… KOLEGINICA Zeljka,dve svetlosne godine ispred…

 13. Olga, Valjevo kaže:

  Kolege, TV duel je bio prva ideja!! Na taj način bi oni malobrojni, a pri tom veoma važni, videli koliko Željana Radojičić Lukić ne zna. Mionica i Valjevo su relativno blizu, i svi mi ovde to znamo, ali Vi koji ste dalje, a podržavate dotičnu, očigledno ne znate!
  Lično nemam ništa protiv nje, ali imam protiv manipulisanja sindikatom (Zar nas se nije odrekla kada su je postavili?), učionicom (Pitajte direktorku škole koliko je vremena provodila u njoj), decom (pitati roditelje),…

  • Roditelj Zeljaninog djaka kaže:

   Poštovana Olga, sumnjam da Vi poznajete lično našu učiteljicu. Pišete zlonamerne komentare i širite neistine. Jako ružno od vas. POšaljite novinare u školu u Vrujce pa ćete čuti od nas šta mislimo o našoj učiteljici koju jedva čekamo da nam se vrati.

 14. Željanina podrška kaže:

  Željana, ne odustaj, uz tebe su sve tvoje kolege koje su od tebe učile svih ovih godina. Hvala ti na svim idejama koje nesebično širiš. Tvoj rad je vidljiv, uživaj u svom uspehu.

 15. SINDIKALISTA PO kaže:

  Moje postovanje za ovaj postupak koleginice Zeljke. Za ovakve nema mesta kod pogubljenog Verbica. Sta li mu se zamerila? Nije ovo slucajno i nicim izazvano, ima tu nesto krupno. Nadam se da ce se Zeljka sada pridruziti nasoj sindikalnoj borbi.

 16. Jovan PO kaže:

  Kolega, Molim Te prosvetli me!!!!!! Koji postupak je za postovanje? Pisanije posle isteka v.d. mandata (zasto nije pisala ranije) ili To sto je red da sada ja kao bibliotekar ostanem bez posla (izjava ex pomocnice TV – Dosta su ucitelji(verovatno si TI ucitelj, pa si zasticen) ostajali bez posla, sada mogu i bibliotekari). Zar se ne zastupaju interesi svih nas?

 17. Dejan Nedovic, profesor kaže:

  http://www.novosti.rs/…/aktuelno.290.html:540863-Vraticu-osmehe-na-lica-uc..
  Podsetite se da se i iza nase visemesecne borbe krilo nesto… Ista nas je ostavila negde na putu ka Beogradu i da je mogla, tada, izbrisala bi nzv taj period zivota!! Sada?
  Imam dovoljno godina kvalitetnog zivota i rada, ne dozvoljavam da se sa mnom manipulise!! Hvala!! Laku noc!!

  • Neda Markovska kaže:

   Koliko imam informacije sindikati su sa Zeljkom Radojicic, isto kao i sa Snežanom Markovic, imali odlicnu saradnju.
   A, ako su sindikati bili zadovoljni Kosticem, bice zadovoljni i Slavicom Jaksic, posto su oboje iz iste kuhinje stvoreni i mrznjom prema nam prosvetarima zadojeni.

  • malajaca kaže:

   pametna zena…ko je od sindikata video vajde….lazete ovaj jadni svet i zamajavate ih laznom nadom.

 18. Dejan Nedovic, profesor kaže:

  Mislio sam da više ne komentarišem, a onda me izazovu komentari kolega, koji su neinformisani, ili poluinformisani, komentari koji su često nepravilno napisani…
  Pre nego što napišete i pošaljete, Nado, proverite… Time dajete na ozbiljnosti kada neko čita ove strane… Čijim radom su sindikati bili zadovoljni? Pa ex pomoćnica nije nikada nikoga primila, a najmanje predstavnike sindikata (čujem da to nije uradila ni prošle nedelje)! Ako smo/ste bili zadovoljni zašto se tražila njena smena i od strane nas i od direktora? Pogledajte zvanične strane sindikata… Ljudi ovo je život!! Koliko je ljudi iz vašeg okruženja nezadovoljno pravilnicima o ceni usluga i u OŠ i i SŠ? Radile su pomoćnice! Da li su vas pitale s obzirom da imate lepu saradnju!!

  • Anonimni kaže:

   Imala je običaj da „kreše krila“ porukama u inboks, ili preko svojih saradnika onima čiji joj se komentari po prosvetnim grupama nisu dopadali. Tamo je bila veoma aktivna pre sedanja u fotelju,a onda je u maniru ove vlasti sebi obezbedila botove koji su to radili umesto nje, po njenim instrukcijama.

  • Marković Branko kaže:

   Dejane Nedoviću, izgleda da nisi informisan, a ja ne bih da preuzimam tu ulogu i da ti prenosim informacije iz sindikalnih voda. Neki sindikati se samoproklamuju kao reprezentativni, a njihovo članstvo je te brojnosti da ne može biti sagovornik ni predsedniku MZ. O pomoćiku ministra da i ne govorimo.

 19. prosvetari VA kaže:

  Pozdrav za koleginicu Olgu!! Mnogo je Vaših istomišljenjika, pogotovu u našem kraju. Da je nisu zanela svetla velikoga grada,kada se još nije pojavila u školi? Sve je ovo njen scenario, da od sebe napravi žrtvu, da prikrije nesposobnost! Ne bi ona dala ostavku, nema tih para, ali nije očekivala da je knjiga koju pametni brzo, ali temeljno čitaju. „Radujemo se“, mi prvaci, što dolazi, imaće ko da nam pomogne da popunjavamo tzv Željanin dnevnik…Pojedini su u petak imali priliku da vide Dnevnik, ono je bruka!!

  • SEOSKI UČITELj kaže:

   Drage kolege, radi prave istine o dnevnicima, treba znati da nije Željka radila dnevnik, već radna grupa koju su činili predstavnici Saveza učitelja tj. Vaše kolege iz prakse, a među članovima je bila i Željka Lukić Radojičić, ali i Slavica Jašić, tako da ne znam koga kriviti. Novi dnevnik negativno mogu da komentarišu samo oni koji nikada nisu radili u kombinaciji dva ili više razreda, a što se tiče dnevnika za prvi razred besmislen je svaki negativan komentar!!!

   • Profa Zox kaže:

    Seoski učitelju, istine radi, ti dnevnici nikada ne bi ugledali svetlost dana da nije bilo Željane na mestu pomoćnika ministra. Ko joj je pomagao, to i nije bitno, znamo da pomocnici ne sede i ne pišu sami pravilnike, nego to rade neke radne grupe. Prema tome, to jese i ostaće Željanini dnevnici, bili oni odlični ili katastrofalni. Ne bih ništa da pretpostavjam, vreme će pokazati.
    Kad već pišem, pitam se kako li joj je palo napamet da pravi taj neki dnevnik za seoska odeljenja, kome to treba i zašto?

    • SEOSKI UČITELj kaže:

     Očigledno kolega sedite i radite u gradskoj školi i ne znate šta je muka seoskog učitelja koji em što pešači, em što popunjava četiri dnevnika.

 20. Aleksandra kaže:

  Sada sam kucala u pretrazivacu Slavica Jasic i dobih samo jedan rezultat (sajt MP). Potom ukucam Zeljana Radojicic Lukic i dobijem vise od 70 rezultata. Potrazih biografije, nadjoh Zeljaninu (dosta opsirna biografija), ne nadjoh od te Slavice. Zeljanu i licno poznajem i smatram da je dobar reprezent profesije koju predstavlja.

 21. Nebojša Savić kaže:

  Proverite pre nego što je sindikalno angažujete (da se ne iznenadite) šta su joj sve plaćali dok je bila na mestu pomoćnika. Čovek se brzo navikne i osili … Treba povremeno pročitati bajke koje smo čitali kao deca(Bajka o ribaru i zlatnoj ribici), ili bolje dela Branislava Nušića.

 22. Vera, Pančevo kaže:

  … i o bivšima sve najbolje!!!!! Mi u Pančevu nismo videli, a ni dobili taj Dnevnik. Gde može da se pogleda? Koliko sam u početku shvatila da će nam biti lakse, nema pisanja, samo iksići. Ali čitajući komentare na mrežama, vidim da i nije baš tako, da će izgleda trebati obuka (?). Kraj septembra, a mi ni decu nismo upisali, a o nastavi da i ne govorim. Ona ode, a mi mučeni ostadosmo…

 23. Nada kaže:

  Ovoliki broj komentara protiv Zeljke govori da se nesto poljuljalo u postavljenju Slavice Jaksic. Ovaj tekst je vec bajat a interesovanje i dalje raste.
  Ima li neko info da li je imenovan novi pomocnik za osnovno?

 24. Vera, Pančevo kaže:

  Nado, ništa se nije kako Vi kažete poljuljalo, samo ljudi reaguju na naručene komentare bez pokrića, kao što reče anonimni. S obzirom da ste Vi obavešteni… Kada će Dnevnik?

 25. Ana kaže:

  … da samo još ovde neki retki, uglavnom isti, komentarišu!! Uglavnom su ljudi shvatili pozadinu teksta!

 26. Blagoje Masin kaže:

  A da pozadina nije smena Verbica, pa mu pakuju…nesto tu smrdi.

 27. Seoski učitelj kaže:

  Prosto je neverovatno koliko komentara izaziva ova vest o pomoćniku ministra prosvete kao da nam je to najveći problem. Kroz dobar deo komentara, naročito na račun gospođe Radojičić Lukić i nešto manje na račun gospođe Jašić, provejava doza nekulture neprimerena prosvetnim radnicima.Problemi u prosveti nisu nastali dolaskom ove dve dame u Ministarstvo, već mnogo ranije. Ma kako se zvao pomoćnik ministra nije mogao za 6 meseci da reši nagomilane probleme tako da je za neka rešenja besmisleno kriviti gospođu Radojičić Lukić.Za veći deo problema iz prakse Željka je i sama znala jer je na mesto pomoćnika došla direktno iz učionice, ali sama nije mogla da ih reši.

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*