Вербић сменио помоћницу

zeljana

Жељка Радојичић Лукић смењена је са места в.д. помоћнице министра за предшколско и основно образовање, а њу ће према сазнањима Данаса наследити Славица Јашић, која је тренутно запослена у Сектору за предшколско и основно образовање.

Иако у Министарству просвете тврде да је Радојичић Лукић истекао шестомесечни мандат вршиоца дужности незванично се може чути да је министар просвете Срђан Вербић био незадовољан због пропуста у њеном раду, посебно доношењем Правилника о финансирању основних школа крајем априла, који је изазвао буру незадовољства међу запосленима у образовању. Због тога је Вербић одмах по објављивању овог документа најавио његову измену и дошао на удар критика синдиката, струковних удружења наставника и директора школа.

У Министарству просвете кажу за Данас да је решењем владе од 19. марта Жељка Радојичић Лукић постављена на период од шест месеци за в. д. помоћнице министра у Сектору за предшколско и основно образовање и васпитање. „Пошто је у међувремену спроведен интерни конкурс за попуњавање положаја помоћника министра, влади је 15. септембра прослеђен предлог за постављење на пет година Славице Јашић на ту функцију, истичу у Министарству.

Да се иза свега крије нешто више од овог штурог објашњења може се закључити из речи Радојичић Лукић, која је на свом блогу написала да „чиновнички апарат Министарства и она, као просветни радник, говоре различитим језицима, што се показало као неодрживо партнерство на дуже стазе“.

- Трудила сам се све време мога мандата да радим у интересу просветних радника, али нажалост нека решења изашла су из мог сектора, иако нисам била сагласна са њима. Чињеница да су нека важна решења и одлуке настајале у „анонимно-неартикулисаној“ кухињи, а да сам ја била принуђена да иста у јавности браним, говори о незахвалности „функционерске“ улоге. Бранити неодбрањиво, може само неко са високом мотивацијом, која је мени у овим околностима, признајем, недостајала. Сазнање да руковођење сектором, не значи и управљање решењима и одлукама, тешко ми је пало, али је било значајно искуство сагледати и ту страну медаље“, написала је на свом блогу Радојичић Лукић.

У ОШ „Милан Ракић“ у Мионици, где је Жељка Радојичић Лукић била учитељица до доласка на место помоћнице министра, јуче нису желели да одговоре на питање Данаса да ли ће она задржати радни однос у тој образовној установи.

Извор:Данас

41 коментара на Вербић сменио помоћницу

 1. Boris каже:

  Interni konkurs? Kako je Verbić mudar, video kako se lavovski bori osoba iz prakse pa odlučio da ne dozvoli da takva slična ili ista ponovo dodje. Omča oko vrata njegovim savetnicima koji zastupaju intersese Soroša i ostalih sličnih, a ne interese nastavnika i učenika.
  Sreća pa se nijedan činovniik ne javi na mesto pomoćnika za srednje, ali sve su prilike da će i tu doći činovnik samo iz druge firme.
  Zar veliki tata nije najvaio JAVNI KONKURS? HOĆEMO JAVNE KONKURSE, HAJDEMO SINDIKATI; postavite im uslove. Ovo je ponižavajuće za našu profesiju.

  P.S.Doveli su ljude sa ulice da upravljaju sektorima i oni im valjaju, naći će način da ih zadrže.

 2. Ančica S.Markovic каже:

  VERBIĆEVA SMEHOTEKA. Šta ovaj čovek namerava ovim novim kadrovskim rešenjem? Da li mu je cilj da se dodvori silama 90-ih?
  Ministre, ti bi sada mogao sam sebe da smeniš i da nam svima olakšaš, jer ne znamo gde si se zabrojao i ne znamo kako neko koga si doveo kao spektakularno rešenje iz prakse posle 6 meseci postaje loše rešenje.To znači da su ti procene loše. Jednom si pogrešio, a sada biraš novu pomocnicu na 5 godina, a ova bivša se pokazala lošim rešenjem za 5 meseci. Majstore, da ti malo prikočiš i odšetaš do instituta i da oslobodiš to mesto za nekog baju koji ume i zna da vodi ministrastvo? I znaš šta, ministre. Sve sam više ubedjena da si bivšu pomoćnicu oterao zato što ti je nešto osporila ili se usprotivila, ‘ajd priznaj nam.

 3. Разлика у светлосним годинама каже:

  Између Жељане Радојичић Лукић и Славице Јашић разлика је само десетак светлосних година. Жељана је дама, стручњак, професионалаћ, њу промовишу њена дела. Јашићка има сумњиву докторску титулу и то јој је улазница у функционерске воде. Бити министарка подразумева и љубавника, Јашићка боље стоји и по том питању.

 4. Ljubisa каже:

  Zeljana nije bila svesna da se bori sa alama i alavima. Zelajna je burevesnik svi ce ovi da odu u lepu …..

 5. rada каже:

  E mojs prosveto… Čime se vi bavite… Da, u pravu ste razlika između koleginica je ta što je jedna od njih, svetlost na kraju tunela, a dama tunel neznanja!! Pitajte nas, njene kolege iz škole da li smo se obradovali njenom povratku? Zašto su i kolege i iz sindikata tražili njenu smenu, ako ista toliko vredi???

 6. Kosta Maric каже:

  Kao direktor škole imao sam problem maja meseca. Slao sam mejlove na sve adrese. Kada sam dobio poziv iz MP i čuo da pomoćnica za osnovno želi da me čuje ostao sam zbunjen. Strpljivo me saslušala. Za dva dana problem smo rešili po njenim instrukcijama. Pozvao sam je da joj se zahvalim. Velika šteta što je Željka Radojičić Lukić otišla iz MP, razumela je svakodnevne probleme škola i nije se libila da ih rešava.

 7. Зорица каже:

  Не разумем, како неко може да буде толико испред некога, а да при том нема ни мр, а ни др испред свог имена? Навикли смо да је докторат, увек сумњив, када је реч о успешним и паметним људима!!? Како Учитељски факултет, с једне стране није препознао тај квалитет,па задржао кандидата на докторским студијама, а са друге стране памти и прати некога ко је присутан више од тридесет година у његовом животу директно, или индиректно?
  Да, бисте оставили утисак, проверите пре него напишете!!!!

  • Dr budala каже:

   Ha haaa, e ti sa dr i mr i ne vrede ništa..oni su se ceo život laktali samo za titulu….ništa nisu doprineli društvu i profesiji… Sjajni doktori srpske nauke, živeli!

  • Intelektualac bez titule каже:

   Zorice,
   Titule ko titule, lepo ih je imati, ali ništa ne znače. Danas je, berem, lako imati titulu i one su u ovom vremenu totalno devalvirane, a devalvirali su ih oni koji su štancovali doktorske teze, štancocanja radi, ne nauke radi.
   Zorice, znate li Vi šta znači imati doktorsku titulu? Znate li doktore nauka, a da nisu u rangu Vaše štićenice i njoj sličnih?

 8. PODRSKA SLAVICI каже:

  Podrzavama novu pomocnicu g-dju Jasic i čekamo smenu i pomoćnice za srednje Snezane Markovic. HITNO je potrebno očistiti MP od neprofesionalaca.

 9. Olga, Valjevo каже:

  Kako poznajem i jednu i drugu gospođu, molim vas objasnite mi: Kako neko može da ima ljubavnika, ako nema muža?
  S druge strane da li je to njoj mana, u odnosu na nekoga ko ima i muža i ljubavnika u isto vreme?
  Možete da pišete šta hoćete, ali teško ćete moći da bacite senku na njene profesionalne kompetencije, kao i ljudskost! Ona je jednom čovek!! U jednom su se kolege iz ustanova, direktori, sindikati složili sa ministrom, a to je predlog za novog pomoćnika (mi smo to očekivali i u martu)!!!!!
  Predlažem da Željka Radojčić Lukić, ili neko od vas, izazove Slavicu Jašić na TV duel, sa temom Predškolsko i osnovno obrazovanje u Srbiji, da vidimo ko će od koga i koliko svetlosnih godina biti udaljen!!!!!! Ma koliko vama bilo teško da prihvatite, na sreću da vas je malo, ona je najbolji izbor!!
  Ministre, Čestitam!!

  • Gurdjijev каже:

   Kakav TV duel gospodjo Olga???!!!Mnogo smo se navikli na TV duele, farme i ostale rijalitije da nam ispiraju mozak!!Divimo se kada neko „ume lepo da govori“ a podsmevamo se nekome ko ne ume najsažetije verbalno da se izrazi. Kao da je to jedini i najbitniji kvalitet čoveka i jedini pokazatelj njegove sposobnosti…a nismo u stanju da prozremo samu manipulaciju iza tog divnog tudjeg govora.Zatrovani smo medijski, prvenstveno političkim TV duelima,a onda i svim ostalim gde krvožderni pacovi i vuci napadaju i proždiru jedni druge a mi sedimo ispred malih ekrana kao ovce i aplaudiramo onom ko je krvožderniji!
   I zapamtite da u Ministarstvu prosvete i uopšte u državi neće biti nikada i nikakvog pomaka dokle god se vuci budu smenjivali sa funkcije na funkciju i premeštali iz fotelje u fotelju…to je sve politika čista!Koleginica Željka se bar vraća u usvoju čionicu mirne savesti a svi“oni gore“ mogu samo da se smenjuju jer to im je jedino i preostalo. Oni nemaju gde da se vrate, zapamtite to!A skapirajte malo kako se bori za vlast, platu, otplatu kredita i povlastice onaj ko nema gde da se vrati i ko mora da opstane tu gde jeste…

 10. Bumerang каже:

  Hm, vreme je i bilo da starleta postane zamenik ministra. Krpa zakrpu nadje. Prosveta propada, a ministar češka brkove. Sada je sve kako i treba da bude. OSTAVKA, mrš bre.

 11. Marija Jović каже:

  Da, upravu ste, dosada je na tom mestu i bila starleta, Carobnica, koja je samo znala da trepće, ali to nije bilo dovoljno…Posmatrači se umorili…
  Sve se vraća kao bumerang, pa tako i Čarobno selo… Vi očigledno ne čitate tekst, pazljivo, ovde treba neko ko zna da radi …Lepo je to što ide nazad u razred, da vidimo kako popunjava Dnevnik koga nigde nema… Virtuelno, kao i sve… Možda da očekujemo akreditovan seminar na tu temu!!

 12. Vladimir Petrovic каже:

  Stil otkriva čoveka! Zar ne gospodine Gorane!! Sada znamo i koliko je svetlosnih godina neko ispred nekog… U ovom slučaju samo dve!! Sledeći put, kada pišete, onda se i potpišite… Izvor fb:… KOLEGINICA Zeljka,dve svetlosne godine ispred…

 13. Olga, Valjevo каже:

  Kolege, TV duel je bio prva ideja!! Na taj način bi oni malobrojni, a pri tom veoma važni, videli koliko Željana Radojičić Lukić ne zna. Mionica i Valjevo su relativno blizu, i svi mi ovde to znamo, ali Vi koji ste dalje, a podržavate dotičnu, očigledno ne znate!
  Lično nemam ništa protiv nje, ali imam protiv manipulisanja sindikatom (Zar nas se nije odrekla kada su je postavili?), učionicom (Pitajte direktorku škole koliko je vremena provodila u njoj), decom (pitati roditelje),…

  • Roditelj Zeljaninog djaka каже:

   Poštovana Olga, sumnjam da Vi poznajete lično našu učiteljicu. Pišete zlonamerne komentare i širite neistine. Jako ružno od vas. POšaljite novinare u školu u Vrujce pa ćete čuti od nas šta mislimo o našoj učiteljici koju jedva čekamo da nam se vrati.

 14. Željanina podrška каже:

  Željana, ne odustaj, uz tebe su sve tvoje kolege koje su od tebe učile svih ovih godina. Hvala ti na svim idejama koje nesebično širiš. Tvoj rad je vidljiv, uživaj u svom uspehu.

 15. SINDIKALISTA PO каже:

  Moje postovanje za ovaj postupak koleginice Zeljke. Za ovakve nema mesta kod pogubljenog Verbica. Sta li mu se zamerila? Nije ovo slucajno i nicim izazvano, ima tu nesto krupno. Nadam se da ce se Zeljka sada pridruziti nasoj sindikalnoj borbi.

 16. Jovan PO каже:

  Kolega, Molim Te prosvetli me!!!!!! Koji postupak je za postovanje? Pisanije posle isteka v.d. mandata (zasto nije pisala ranije) ili To sto je red da sada ja kao bibliotekar ostanem bez posla (izjava ex pomocnice TV – Dosta su ucitelji(verovatno si TI ucitelj, pa si zasticen) ostajali bez posla, sada mogu i bibliotekari). Zar se ne zastupaju interesi svih nas?

 17. Dejan Nedovic, profesor каже:

  http://www.novosti.rs/…/aktuelno.290.html:540863-Vraticu-osmehe-na-lica-uc..
  Podsetite se da se i iza nase visemesecne borbe krilo nesto… Ista nas je ostavila negde na putu ka Beogradu i da je mogla, tada, izbrisala bi nzv taj period zivota!! Sada?
  Imam dovoljno godina kvalitetnog zivota i rada, ne dozvoljavam da se sa mnom manipulise!! Hvala!! Laku noc!!

 18. Dejan Nedovic, profesor каже:

  Mislio sam da više ne komentarišem, a onda me izazovu komentari kolega, koji su neinformisani, ili poluinformisani, komentari koji su često nepravilno napisani…
  Pre nego što napišete i pošaljete, Nado, proverite… Time dajete na ozbiljnosti kada neko čita ove strane… Čijim radom su sindikati bili zadovoljni? Pa ex pomoćnica nije nikada nikoga primila, a najmanje predstavnike sindikata (čujem da to nije uradila ni prošle nedelje)! Ako smo/ste bili zadovoljni zašto se tražila njena smena i od strane nas i od direktora? Pogledajte zvanične strane sindikata… Ljudi ovo je život!! Koliko je ljudi iz vašeg okruženja nezadovoljno pravilnicima o ceni usluga i u OŠ i i SŠ? Radile su pomoćnice! Da li su vas pitale s obzirom da imate lepu saradnju!!

  • Анонимни каже:

   Имала је обичај да „креше крила“ порукама у инбокс, или преко својих сарадника онима чији јој се коментари по просветним групама нису допадали. Тамо је била веома активна пре седања у фотељу,а онда је у маниру ове власти себи обезбедила ботове који су то радили уместо ње, по њеним инструкцијама.

  • Марковић Бранко каже:

   Дејане Недовићу, изгледа да ниси информисан, а ја не бих да преузимам ту улогу и да ти преносим информације из синдикалних вода. Неки синдикати се самопрокламују као репрезентативни, а њихово чланство је те бројности да не може бити саговорник ни председнику МЗ. О помоћику министра да и не говоримо.

 19. prosvetari VA каже:

  Pozdrav za koleginicu Olgu!! Mnogo je Vaših istomišljenjika, pogotovu u našem kraju. Da je nisu zanela svetla velikoga grada,kada se još nije pojavila u školi? Sve je ovo njen scenario, da od sebe napravi žrtvu, da prikrije nesposobnost! Ne bi ona dala ostavku, nema tih para, ali nije očekivala da je knjiga koju pametni brzo, ali temeljno čitaju. „Radujemo se“, mi prvaci, što dolazi, imaće ko da nam pomogne da popunjavamo tzv Željanin dnevnik…Pojedini su u petak imali priliku da vide Dnevnik, ono je bruka!!

  • СЕОСКИ УЧИТЕЉ каже:

   Драге колеге, ради праве истине о дневницима, треба знати да није Жељка радила дневник, већ радна група коју су чинили представници Савеза учитеља тј. Ваше колеге из праксе, а међу члановима је била и Жељка Лукић Радојичић, али и Славица Јашић, тако да не знам кога кривити. Нови дневник негативно могу да коментаришу само они који никада нису радили у комбинацији два или више разреда, а што се тиче дневника за први разред бесмислен је сваки негативан коментар!!!

   • Profa Zox каже:

    Seoski učitelju, istine radi, ti dnevnici nikada ne bi ugledali svetlost dana da nije bilo Željane na mestu pomoćnika ministra. Ko joj je pomagao, to i nije bitno, znamo da pomocnici ne sede i ne pišu sami pravilnike, nego to rade neke radne grupe. Prema tome, to jese i ostaće Željanini dnevnici, bili oni odlični ili katastrofalni. Ne bih ništa da pretpostavjam, vreme će pokazati.
    Kad već pišem, pitam se kako li joj je palo napamet da pravi taj neki dnevnik za seoska odeljenja, kome to treba i zašto?

    • СЕОСКИ УЧИТЕЉ каже:

     Очигледно колега седите и радите у градској школи и не знате шта је мука сеоског учитеља који ем што пешачи, ем што попуњава четири дневника.

 20. Aleksandra каже:

  Sada sam kucala u pretrazivacu Slavica Jasic i dobih samo jedan rezultat (sajt MP). Potom ukucam Zeljana Radojicic Lukic i dobijem vise od 70 rezultata. Potrazih biografije, nadjoh Zeljaninu (dosta opsirna biografija), ne nadjoh od te Slavice. Zeljanu i licno poznajem i smatram da je dobar reprezent profesije koju predstavlja.

 21. Nebojša Savić каже:

  Proverite pre nego što je sindikalno angažujete (da se ne iznenadite) šta su joj sve plaćali dok je bila na mestu pomoćnika. Čovek se brzo navikne i osili … Treba povremeno pročitati bajke koje smo čitali kao deca(Bajka o ribaru i zlatnoj ribici), ili bolje dela Branislava Nušića.

 22. Vera, Pančevo каже:

  … i o bivšima sve najbolje!!!!! Mi u Pančevu nismo videli, a ni dobili taj Dnevnik. Gde može da se pogleda? Koliko sam u početku shvatila da će nam biti lakse, nema pisanja, samo iksići. Ali čitajući komentare na mrežama, vidim da i nije baš tako, da će izgleda trebati obuka (?). Kraj septembra, a mi ni decu nismo upisali, a o nastavi da i ne govorim. Ona ode, a mi mučeni ostadosmo…

 23. Nada каже:

  Ovoliki broj komentara protiv Zeljke govori da se nesto poljuljalo u postavljenju Slavice Jaksic. Ovaj tekst je vec bajat a interesovanje i dalje raste.
  Ima li neko info da li je imenovan novi pomocnik za osnovno?

 24. Vera, Pančevo каже:

  Nado, ništa se nije kako Vi kažete poljuljalo, samo ljudi reaguju na naručene komentare bez pokrića, kao što reče anonimni. S obzirom da ste Vi obavešteni… Kada će Dnevnik?

 25. Ana каже:

  … da samo još ovde neki retki, uglavnom isti, komentarišu!! Uglavnom su ljudi shvatili pozadinu teksta!

 26. Blagoje Masin каже:

  A da pozadina nije smena Verbica, pa mu pakuju…nesto tu smrdi.

 27. Сеоски учитељ каже:

  Просто је невероватно колико коментара изазива ова вест о помоћнику министра просвете као да нам је то највећи проблем. Кроз добар део коментара, нарочито на рачун госпође Радојичић Лукић и нешто мање на рачун госпође Јашић, провејава доза некултуре непримерена просветним радницима.Проблеми у просвети нису настали доласком ове две даме у Министарство, већ много раније. Ма како се звао помоћник министра није могао за 6 месеци да реши нагомилане проблеме тако да је за нека решења бесмислено кривити госпођу Радојичић Лукић.За већи део проблема из праксе Жељка је и сама знала јер је на место помоћника дошла директно из учионице, али сама није могла да их реши.

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*