Više budžetlija na IKT strukama

senat_430

U skladu s preporukama pojedinih ministarstava i opredeljenjem države za jačanje i ozbiljniji razvoj IKT-sektora, univerziteti u Srbiji kojima je ona osnivač u narednom periodu treba da forsiraju obrazovanje većeg broja studenata u oblastima informacionih i komunikativnih tehnologija.
Jedan od vrlo važnih uslova za privlačenje mladih na te studije svakako je i obezbeđivanje većeg broja budžetskih mesta na određenim studijskim programima koji školuju različite IKT-stručnjake na svim nivoima studija. S obzirom na to da su zbog ekonomske i finansijske krize te stanja u budžetu, male šanse da država odreši kesu i univerzitetima za školsku 2013/14. poveća buyetsku kvotu u odnosu na lanjsku, preporučeno im je da se sami „snađu” tako što bi poneko buyetsko mesto štrpnuli s programa čijih je diplomiranih studenta ponajviše među nezaposlenima na evidenciji Tržišta rada. Za toliko budžetskih mesta povećala bi se kvota na IKT-smerovima, dok bi se onima kojima je smanjena za taj broj povećala samofinansirajuća kvota, odnosno broj studenata koji sami plaćaju školarinu.
To „preraspodeljivanje” bilo je centralna tema današnje sednice Senata Univerziteta u Novom Sadu prilikom utvrđivanja UNS-ovog predloga upisne kvote za brucoše u 2013/14. Rektor prof. dr Miroslav Vesković naglasio je da je i resorni, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj (i visoko obrazovanje) obavestio UNS da je na osnovu analize stanja na tržištu rada utvrđeno kojih je visokoobrazovanih najviše nezaposleno te da se to mora imati na umu prilikom formiranja nove upisne kvote i voditi računa o tome da IKT-oblasti imaju prioritet. Dekanski kolegijum UNS-a, prihvatajući društvenu odgovornost, u ponedeljak se složio s tim, pa su na Senat stigli uglavnom s pomenutom strategijom usklađeni fakultetski predlozi kvota.To jedino nije bio slučaj s Pravnim, čije je Nastavno-naučno veće ostalo pri tome da Fakultet treba i ove godine da upiše 180 budžetskih studenata, a ne pet odsto, odnosno devet brucoša, manje.
Prodekan Pravnog fakulteta prof. dr Branislav Ristivojević ustvrdio je da veliku brojku nezaposlenih pravnika na birou listom čine oni s diplomom nekog od privatnih fakulteta, a takav je stav i prof. dr Koste Josifidisa s Ekonomskog fakulteta, koji tvrdi da su u tom smislu još ugroženiji ekonomski fakulteti državnih univerziteta jer se na privatnima školuje čitava armija studenata na različitim menayerskim i ekonomskim programima, o čijem bi kvalitetu nadležna nezavisna prosvetna tela morala ozbiljnije da povedu računa.
V. Čekić
Kvota ista kao i lane?
Gotovo svaki od fakulteta ima poneku brojku plus ili/i minus u odnosu na lanjsku kvotu, a najveće povećanje predloženo je na Fakultetu tehničkih nauka. Ipak, do sasvim pouzdane brojke za upis studenata doći će se kada se prođu sve instance UNS – resorni pokrajinski sekretarijat – Vlada Vojvodine – Nacionalni savet za visoko obrazovanje – resorno ministarstvo. Za sada iz Ministarstva prosvete stižu jedino uverenja da će ukupni broj buyetskih mesta za upis u prvu godinu studija u 2013/14. biti isti kao lane.
Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*