VIŠE MESTA, NEGO ŠTO JE ĐAKA: Svi osmaci hoće uz računar

voj-racunar-ljp_620x0

ZA osmake koji upravo završavaju osnovnoškolsko obrazovanje u srednjim školama na području Školske uprave Novi Sad, biće više mesta u gimnazijama i stručnim školama. Osmoletku će završiti 9.108 đaka, a u gimnazijama i srednjim školama ima 9.500 slobodnih mesta.Osnovnu školu, po rečima Jovana Vukčevića, načelnika ŠU Novi Sad, koja pokriva Južnobački i Sremski Okrug, odnosno 19 opština. Završiće ukupno 9.108 učenika, što je između 150 i 200 manje nego u prethodnoj. U Novom Sadu njih 3.300 će dobiti diplomu o završenoj osnovnoj školi, u Sremskom okrugu 2.800 njihovih vršnjaka, dok je 3.000 u južnoj Bačkoj.

- Gimnazije u Novom Sadu imaće 35 odeljenja, srednje stručne škole 102, od toga 81 razred za četvorogodišnje školovanje i 21 za one koji će se školovati za zanimanja sa trećim stepenom – predočava Vukčević. – U umetničkoj, baletskoj i muzičkoj školi, od septembra će biti 11 odeljenja.

Osmaci će moći i ove godine da se opredele za dualno obrazovanje, a tu mogućnost će imati u tri novosadske srednje škole. U Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ moći će da se školuju za električara i elektro-montera mreža i postrojenja. U mašinskoj školi dualno obrazovanje je za buduće bravare i zavarivače, dok će se u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn“ školovati operatori osnovnih građevinskih radova.

- Veliko interesovanje vlada za novi smer hemije i biologije za talentovane u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, i za 20 mesta u odeljenju se prijavilo više od 120 osmaka – kaže Vukčević, dodajući da je ista situacija i sa smerom za računarstvo i informatiku u istoj gimnaziji, za koje se prijavilo 180 učenika, a moći će da se upiše njih 60.

Za predstojeće polaganje male mature, biće odštampani testovi na pet jezika, koji su u upotrebi u Vojvodini. Biće omogućeno polaganje na mađarskom, slovačkom i rusinskom, a na zahtev Školske uprave u Somboru i na hrvatskom, a u Zrenjaninu i na rumunskom jeziku. Završni ispit biće prilagođen i slabovidoj deci.

MALA MATURA

OSMACI će testove raditi tri dana. Prvog dana, odnosno 17. juna je polaganje srpskog jezika, 18. juna test iz matematike, a 19. juna kombinovani. Spisak želja će popunjavati 28. i 29. juna, dok je prvi upisni krug 8. i 9. jula. Oni koji ostanu neraspoređeni, šansu za upis imaju 10. jula.

Izvor: Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*