Vlada Srbije: O radnicima po hitnom postupku

dru-radnici_620x0

Svi iznenađeni najavom da će Nacrt zakona o radu iduće sedmice biti na vladi. Plan bio da se radna grupa sastane tek 4. novembra.
NACRT zakona o radu će sledeće nedelje biti predstavljen Vladi Srbije i odmah potom ući u javnu raspravu – najavio je u petak Saša Radulović, ministar privrede. Ovu su vest, međutim, i poslodavci i sindikati doživeli kao grom iz vedra neba jer ih je, kako tvrde u oba „tabora“, ovakav redosled „zatekao“ pošto Zakon o radu još nije ni blizu završnice.
Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, podseća da je pre tri dana osnovana Radna grupa za izmene zakona o radu – koju čine po tri predstavnika SSSS, UGS „Nezavisnost“, Ministarstva rada i Unije poslodavaca Srbije – i da je „ukrštanje koplja“ oko ovih pitanja tek počelo.

- Novi sastanak Radne grupe je zakazan za 4. novembar i tek tada bi svi predstavnici trebalo da iznesu zvanične predloge i da se usaglasi krajnja verzija zakona – kaže Mihajlović.

- Nakon toga ide javna rasprava, pa predstavljanje zakona Socio-ekonomskom savetu, a tek na kraju članovima vlade.

Promenu redosleda sindikalci dočekuju veoma nezadovoljni.

- Ovo je šamar svima nama koji učestvujemo u izradi zakona. I svakako neće proći bez reakcije. Ako se zakon zaista nađe pred vladom naredne sedmice, mi ćemo svoj revolt iskazati na ulicama – kaže Mihajlović.

Ni u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike nisu znali za promenu plana, a u Uniji poslodavaca Srbije je najava ministra Radulovića bila povod za hitan sastanak.

- To svakako nije korisno jer nisu usaglašena mišljenja oko svih članova zakona – smatra Dragoljub Rajić, direktor UPS.

BROJKE
* 13,7 odsto je opala ukupna zaposlenost za pet godina
* 100 evra po svakoj godini staŽa proseČan iznos otpremnina
I dok je „socijalnim partnerima“ nejasno šta bi se sve moglo naći u ovom zakonu, ministar Radulović je rekao da je izmenama planirano pojednostavljenje procedura koje će olakšati zapošljavanje radnika i podsetio da je planirano rasterećenje nameta na rad kada to prilike u budžetu budu dozvolile.

- Trebalo bi smanjiti doprinose i poreze na rad i uvesti progresivno oporezivanje dohotka, jer je smanjenje tereta na rad najbolja mera subvencije – rekao je Radulović i dodao da sada, primera radi, na platu od 300 evra državi ide 120, dok zaposlenom ostaje 180.

Radulović je najavio i da će se u nacrtu zakona o radu naći predlog da se otpremnine isplaćuju za godine staža kod poslednjeg poslodavca i njegovih povezanih lica.

SMANjITI NAMETE

MINISTAR privrede Saša Radulović rekao je da u vladi nema dileme da li bi trebalo usvojiti meru smanjenja nameta na rad, već samo različitih mišljenja o tome kada bi je trebalo primeniti. Njegovo mišljenje je da bi smanjenje nameta na rad, dugoročno gledano, trebalo da bude 30 odsto.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*