VRANjE

Štrajk u prosveti se nastavlja iako sindikati pozdravljaju početak pregovora sa Vladom Srbije. To je zajednička odluka sva četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju, saopšteno je na pres konferenciji. Zbog, kako navode, sprovođenja mera prinude i sprečavanja organizovanja štrajka, sindikati traže hitnu smenu Tomislava Simonovića, načelnika Školske uprave Leskovac.

Nastavlja se štrajk prosvetara iako u malo relaksiranijoj atmosferi nakon što su počeli dugo očekivani pregovori sa Vladom Srbije. Trenutno je ispunjenju najbliži treći zahtev prosvetnih radnika, a to su izmene i dopune posebnog kolektivnog ugovora. Kamen spoticanja je ipak zahtev koji je na broju jedan, a to je da se prosvetari izuzmu od smanjenja plata u javnom sektoru. Sindikati čak nude i konkretno rešenje, ali prve reakcije poslodavca ne obećavaju.

Prema podacima sindikata Nezavisnost, u Srbiji štrajkuje 60 odsto škola.

Ljiljana Jovanović iz ovog sindikata kaže da u Vranju časovi u svim srednjim školama sem u Hemijsko-tehnološkoj traju po 30 minuta, dok je u osnovnim situacija obrnuta, tj. u štrajku je samo škola Jovan Jovanović Zmaj gde zvoni na pola sata.

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja na nivou Republike uputila su dopis Ministarstvu prosvete u kome traže smenu načelnika Školske uprave Tomislava Simonovića. Razlog je taj što je Simonović uputio školama dopis u kome tvrdi da je realizacija časova u trajanju od 30 minuta gruba povreda Zakona o radu i Zakona o štrajku. Sindikati kažu da to ne stoji i zato traže njegovu hitnu smenu.

Inače, današnjoj pres konferenciji nije prisustvovao predstavnik Samostalnog sindikata sa područja Vranja ili Pčinjskog okruga iako je sindikat kome pripada saglasan sa nastavkom štrajka, a i uredno je pozvan na konferenciju.

Izvor: RTV Vranje

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*