Vratiti mlade i dostojanstvo nastavnicima

srdjan-verbic

U izjavi za naš list, novi ministar prosvete najavljuje podizanje kvaliteta obrazovanja, zaustavljanje trenda poklanjanja ocena i reformu ministarstva

Zaustavljanje trenda poklanjanja ocena, vraćanje dostojanstva nastavnicima, podizanje kvaliteta visokog obrazovanja, povratak stručnjaka iz inostranstva i veće ulaganje u nauku biće prioriteti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u narednom periodu – izjavio je sinoć za „Politiku” dr Srđan Verbić, novi ministar prosvete.

On kaže da je Aleksandra Vučića sreo tek posle poziva da uđe u vladu, da će imati slobodu u formiranju svog tima i da mu damo malo vremena da se upozna sa situacijom u Ministarstvu, jer još nema ni svog pi-ara.

Premijer je najavio da Ministarstvo prosvete mora da se oslobodi nepotrebnih ingerencija?

Ministarstvo će se baviti podizanjem kvaliteta rada, obrazovnom ekonomijom, stvaranjem mreže kontakata s celim svetom…

Šta od novog ministra mogu da očekuju nastavnici?

U našim školama i na fakultetima mnogo je dobrih nastavnika, sposobnih, savesnih, onih koji guraju sistem napred, onih koji imaju najveći uticaj na motivaciju učenika. Njima je potrebno vratiti status i dostojanstvo kakvo su nekad imali, jer oni najviše mogu da pomognu da se obrazovanje promeni nabolje. Počećemo tako što ćemo smanjiti nepotrebnu administraciju kojom trenutno moraju da se bave. Takođe, i nastavnici i škole moraju da imaju veću autonomiju u radu, ali i odgovornost.

Najveće zamerke akademske javnosti odnose se na nedovoljno ulaganje u nauku, da li će tu biti nekih promena?

Mora da se promeni dosadašnja praksa da veliki deo izdvajanja za nauku odlazi na plate zaposlenih. Biće promenjen Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, uspostavićemo novi model finansiranja nauke po ugledu na razvijene zemlje u svetu, biće tu još niz vladinih mera… – rekao je u prvoj izjavi za „Politiku” posle polaganja zakletve novi ministar prosvete.

Izvor: Politika

Jedan komentar na Vratiti mlade i dostojanstvo nastavnicima

  1. Anonimni kaže:

    Ako novi ministar, prvi koji mi uliva nadu, zaista reši problem trenda poklanjanja ocena, i na taj način zaštiti nas malobrojne, nažalost,i od uprave škole, i od roditelja, i od đaka, jer ne popuštamo pod njihovim pritiscima, ucenama, čak i pretnjama, da poklanjamo nezaslužene ocene ( a i ovako smo spustili kriterijume toliko da nas je pred sobom sramota ) -već će učiniti dosta! A ako nas oslobodi i besmislene papirologije i kojekakvih inspekcija u kojima su bivši ponavljači i ljudi koji nikad nisu radili u prosveti, smatraću da je uradio mnogo!
    Želim mu mnogo uspeha u radu, jer od toga što će on uraditi zavisi budućnost ove posrnule zemlje!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*