За минималну корпу требају скоро два минималца

Dugovi-siromaštvo-prazan-novčanik
Колико ће запослени у Србији, који радећи зарађују минималану зараду, сваког месеца ставаљати у новчаник требало би да буде познато половином септембра, јер би тада требало да буде донета одлука о висини минималне месечне зараде. Да подсетимо, садашња минимална зарада тешка је око 21.000 динара, односно минимална цена радног сата је 121 динар, а синикати су већ неколико пута захтевали да се висинима минималне цене рада повећа на око 140 динара по сату.

Како би пре законског рока за утврђивање висине минималне зараде о томе разговарали партнери којих се та тема и те како тиче, на иницијативу синдиката одржан је састанак представника Савеза самосталних синдиката Србије, Уједињених гранских синдиката “Независност” и Уније послодаваца Србије. По речима предедника ССС Војводине Горана Милића, на састанку се разговарало о веома важним темама за све запослене у Србији, а пре свега потреби да се повећа минимална цена рада.

- Ово је први састанак представника синдиката и послодаваца, без представника државе, како би се се дошло до заједничког става и договора о важним питањима за запослене у Србији – каже Милић. – Овакви састанци веома су корисни јер се у директним разговорима лакше пронађе решење, а имаући у виду да је 15. спетембар  законски рок када би требало да се донесе одлука о висини минималне цене рада било би добро да се пре тог рока постигне договор и наступи, ако је могуће, с једним предлогом.

За сада, рекао је Милић, није било речи о конкрентим предлозима, али је истакао да ће ускоро разговори бити настављени, а да ће их, овога пута приремити представници послодаваца.
- Иако није било конкрентних предлога за висину минималне зараде, уколико се поштује Закон о раду и параметри који су прописани као норматив за промену цене рада који су повољни – мала инфлација, већа упосленост, повећана  продуктивност… нема разлога да се не повећа минимална цена рада. Наши захтеви нису се мењали, а ми смо већ указали на неопходност промене, односно повећање минималне цене рада. Потребно је сагледати све што је важно за промену, узети у обзир и раст трошкова живота како би минимална зарада покрила већи проценат минималне потрошачке корпе него сада, јер минималац сада покрива око 60 одсто ове корпе.

Дакле преговори и разговори о висини минималне цена рада су почели, а резултати ће бити познати ускоро. Уколико се синдикати и послодавци не договоре, одлуку ће донети Влада Србије, а то не би био први пут. Да ли је реално очекивати да сатница буде повећана за око двадесет динара тешко је рећи, будући да је пре сада важеће цене рада од 121 динар, минимална сатница била 115 динара, колико је износила од априла 2012. до краја 2014. године .

Д. Млађеновић
О колективним уговорима у реалном сектору

На састанку се разговарало и о колективним уговорима у реалном сектору, пошто у Службеном гласнику нису објављени колективни уговори договрени с Унијом послодаваца. Како каже Горан Милић, договорени су грански колективни уговори у области пољопривреде и грађавинарства, али се, пошто још нису објављени, не могу потписати и применити.

Извор: Дневник

Коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

*

code

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*