Zabrana zapošljavanja, teorija i praksa

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, pojedine javne službe kojima nedostaju kadrovi neće moći da obavljaju posao, kažu sindikati i ističu da je zabrana u praksi neostvariva. U Vladi to demantuju i kažu da su formirali radnu grupu koja će kontrolisati primanje novih deficitarnih kadrova.

Zabranom zapošljavanja u javnom sektoru država će samo u 2014. godini uštedeti oko 45 miliona evra. Postavlja se, međutim, pitanje kako će odluka o zabrani zapošljavanja biti sprovedena u delo i da li će neke javne službe zbog toga trpeti?

U Inspekciji rada, koja ima 250 zaposlenih prosečne starosti oko 56 godina, jedan inspektor kontroliše oko 1.300 privrednih subjekata, što je, kažu, nedovoljno.

„Stoga, upravo u ovakvoj inspekciji potrebno je izvršiti zanavljanje kadra u smislu podmlađivanja, zasnivanja radnog odnosa za nove inspektore koji bi naučili od starijih kolega ovaj zanat“, objašnjava direktor Republičke inspekcije rada Dragoljub Peurača.

Kadrova nedostaje i u prosveti i policiji, ali najviše u zdravstvu, tvrde sindikalci.

„Mislim da je zdravstvo ovim zaista pogođeno jer oni imaju potrebe da primaju sestre, doktore, i pitanje je u kom i kakvom domenu oni mogu sad da organizuju svoj rad“, ističe potpredsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Ocene Ministarstva privrede da u javnom sektoru ima viška 100 hiljada zaposlenih, tj. 15 odsto, jesu proizvoljne, smatraju stručnjaci.

Savetnik za ulaganja i investicije Mahmut Bušatlija kaže da se višak zaposlenih može ustanoviti samo ozbiljnim reformama javnog sektora, odnosno javnih preduzeća, „gde bi se moralo konstatovati ko je višak a ne paušalno ocenjivati“.

Izuzetno, novi radnici mogu se zaposliti na predlog ministarstva ili nadležnog organa Vlade Srbije.

Komisiju za utvrđivanje deficitarnih kadrova čine šest službenika Ministarstva finansija i generalni sekretar Vlade, koji za taj posao neće dobijati naknadu, saznajemo u Vladi Srbije. Kažu da već ima zahteva za prijem nove radne snage u zdravstvu, prosveti, javnim preduzećima, sudovima i tužilaštvima.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da se prvo zasedanje komisije očekuje 25. januara.

„Redovna zasedanja biće 25. u mesecu, inače će komisija zasedati po potrebi, na zahtev određenih ministarstava i po hitnom postupku“, objašnjava Krstić.

Partijsko zapošljavanje treba da spreče kazne za nepoštovanje zabrane koje iznose 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe.

Izvor: RTS

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*