Zakazana repriza male mature

dru-matura-(1)_620x0

Drugo polaganje završnog ispita za osmake biće 26. i 27. avgusta. Izaći će oko 1.500 učenika i odrasli iz projekta „Druga šansa“
UČENICI koji, zbog bolesti ili nekih drugih razloga, nisu polagali malu maturu u junu, drugu šansu imaće 26. i 27. avgusta. Ovakvih đaka je u celoj Srbiji oko 1.500 i oni će, da bi imali dokaz o završenoj osnovnoj školi, morati da polažu malu maturu.

Njihov završni ispit potpuno je u senci afere „mala matura“, zbog koje će se prvi put desiti da učenici izlaze da polažu završni ispit za koji upared znaju da rezultati neće biti uvaženi pri upisu u srednju školu.

Osmaci će, dakle, morati da polažu i srpski, odnosno maternji i matematiku, a unapred znaju da je svima njima dovoljno i nula bodova. Zbog malog broja učenika, ovo polaganje neće ni biti organizovano u svim školama.

U srednje škole upisivaće se, kao ostatak generacije, samo na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu.

LOŠA PROCENA
IZ Ministarstva prosvete, kada je poništena mala matura, poručivali su da njena najvažnija funkcija nije rangiranje đaka, već procena znanja stečenog tokom osmogodišnjeg školovanja. Znanje učenika koji će polagati u avgustu, a unapred znaju da i sa nulom prolaze, teško da će moći realno da bude procenjeno.

- Posle prvog i drugog upisnog kruga, u srednjim školama ostalo je 12.944 slobodna mesta – kažu u Ministarstvu prosvete. – Za njih će konkurisati oko 1.500 učenika, među kojima su i polaznici projekta „Druga šansa“. Samo učenici koji imaju potvrde lekarske okružne komisije i na osnovnu njihovih preporuka, moći će da se upišu u škole preko broja utvrđenog konkursom.

To znači da će deca koju je bolest sprečila da polažu na vreme ipak moći da se prijave za škole koje su realno, prema broju bodova, mogli da upišu u junu. Moći će i da idu u odeljenja u kojima već postoji maksimalnih 30 učenika. Ostali će se raspoređivati na slobodna mesta, kojih najviše ima u mašinskim, hemijskim, građevinskim, tekstilnim i drugim zanatskim školama, posebno na trogodišnjim smerovima.

Izvor Novosti

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*