ZAKON O PLATAMA U JAVNOM SEKTORU

milan jevtić

Samu najavu donošenja Zakona o platama u javnom sektoru, koji bi bio baziran na platnim razredima, prosvetni radnici u Srbiji su prihvatili smatrajući da je svaka promena u odnosu na postojeće stanje, dobra. Trenutno stanje sa platama u prosveti je očajno. Najniže zarade prosvetnih radnika u Srbiji u odnosu na njihove evropske kolege, ne mogu se pravdati nikakvim „merama štednje“. Da ispred nas budu čak i kolege iz Albanije, Makedonije, Bosne, Crne Gore, prosto je neprihvatljivo.

Zakon o platama u javnom sektoru je najavljivan dugo i uz veliku pompu. Njegov prvi i zvanični „promoter“ je bio prethodni ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Lazar Krstić. Donošenje ovakvog Zakona je smatrao sopstvenom „misijom“ u Vladi. Njegovim odlaskom iz Vlade Republike Srbije, ohladile su se i ambicije vlasti za donošenjem takvog zakona.

Posle izvesnog vremena se dogodio i štrajk prosvetnih radnika. Po njegovom završetku  potpisan je Sporazum o rešavanju spornih pitanja. Tim dokumentom, Vlada Republike Srbije preuzela je i neke obaveze. Članom 3. Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, „Vlada se obavezuje da će blagovremeno utvrditi predlog posebnog zakona kojim će se urediti plate zaposlenih u javnom sektoru, a koji bi se primenjivao od 1. januara 2016. godine. Predlogom iz stava 1. ovog člana poboljšaće se materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju“. Ovako stoji u originalu čiji su potpisnici, potpredsednica Vlade Republike Srbije, Kori Udovički, i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić.

Štafetnu palicu „promotera“ Zakona o platama u javnom sektoru je preuzela potpredsednica Vlade,  Kori Udovički. Javna rasprava o Nacrtu Zakona o platnim razredima u javnom sektoru (u čijoj izradi nisu učestvovali predstavnici sindikata iako je  eksplicitno stajalo u Sporazumu), počela je veoma kasno. Sam Nacrt je predstavljao razočarenje za sve koji su ga videli. Može li se u njemu pronaći bilo šta dobro? Eto, ako se potrudimo, naći ćemo da je dobar motiv, „za isti rad, ista zarada“. Tu bi se negde, pohvale mogle i zaustaviti. Zašto su iz Nacrta Zakona izostavljeni funkcioneri? Njihov rad je nemerljiv? Ili, naprotiv, ne rade ništa,  pa ako bi merili efekte njihovog rada, možda bi morali i da „doplaćuju“? U suštini, njihov specifični radno-pravni status ne bi trebalo da ima ikakve veze sa njihovom zaradom. Zašto su izostavljena javna preduzeća? Čime su to ona zaslužila takav i toliki nivo autonomije? Upravo je njih celokupna javnost detektovala kao uzročnike korupcije, nepotizma i mnogih problema. Opšte je mišljenje da onda, kada (i ako) budu privatizovana, mogu da budu sa tolikom autonomijom,  ali ne i pre toga!

Koeficijenti plata i Katalog radnih mesta će biti izmešteni iz Zakona i uređivaće se podzakonskim aktima Vlade. Zakon o platama u javnom sektoru, čiju raspravu u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, uvažena potpredsednica Vlade Republike Srbije  promoviše i najavljuje za početak ove godine, uveliko kasni. Biće u mogućnosti da bude primenjen tek sa budžetom za 2017. godinu. Odredbe Sporazuma o rešavanju sporova mirnim putem, koje smo citirali, su svakako izigrane.Valjalo bi još i napomenuti da će ovaj zakon uređivati samo „osnovnu platu“ ali ne i dodatke koji će ostati jer su, uostalom, predviđeni Zakonom o radu. Na takav način će mnoge delatnosti biti u stanju da „pumpaju“ sebi zaradu i to višestruko (rad noću, neradni dan, rad praznikom, prekovremeni rad, dežurstvo, pripravnost…)

Nekim segmentima javnog sektora se daje i dozvoljava ogromna autonomija, ali će prosveta ostati stegnuta CENUS-om kao kleštima. Dakle, kao što se iz priloženog da zaključiti, ciljevi zbog kojih se zakon usvaja su devalvirani,  a namera da se uvećaju plate na osnovu vrednovanja rezultata rada ili dodacima na platu, uređuje se drugim propisima.

Ukratko, prosvetni radnici su još jednom izigrani a predloženi Zakon (odnosno njegov nacrt koji smo imali prilike da vidimo) nudi veoma loša rešenja. Ovo predstavlja jednodušnu ocenu skoro svih učesnika javnih rasprava. U njemu se ne vidi ostvarivanje nikakvih ušteda, proklamovane pravednosti kao ni ambiciozno zamišljenih principa.

Resor za obrazovni sistem USPRS

Milan Jevtić

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*