ZAOKRUŽI OBRAZOVANjE U ZRENjANINU

banat

Na konferenciji se govorilo o gorućim problemima prosvete, u državi, ali i na lokalnom nivou.

Govorile su:

  1. Snežana Boldižar, o broju učenika u odeljenju,
  2.  Olgica Rakić, o ulaganju u obrazovanje,
  3.  Aleksandra Mažić, o sudskim sporovima i štrajku.

  1. Pod tačkom jedan govorilo se o potrebi smanjenja broja učenika u odeljenju, najviše iz razloga otežanog rada u postojećim uslovima sa 25 i više učenika u odeljenju, pogotovo što u skoro svim odeljenjima postoje učenici koji pohađaju nastavu po IOP-u1 ili IOP-u 2, a postoje i učenici sa izrazitim sposobnostima, koji nastavu pohađaju po IOP-u 3. Naglašeno je da bi se smanjenjem broja učenika, smanjio i broj tehnoloških viškova.
  2. Pod tačkom 2, napravio se osvrt najviše na probleme stručnih škola u Zrenjaninu. Naglašeno je da postoji nedostatak kabineta, nepostojanje udžbenika iz određenih predmeta, neopremljenost kabineta adekvatnom opremom. Takođe je navedeno da se jako malo ulaže u škole, počevši od njihovih fasada pa do unutrašnjosti samih objekata. Problem je i uveđenje novih stručnih predmeta, gde profesori rade bez udžbenika, plana, a nisu ni prošli obuke za predavanje istih, što zahteva dodatne pripreme za čas.
  3. Pod tačkom tri govorilo se o:

-        Uvođenju platnih razreda, gde bi odnos plata bio 1:3, pomoćnih radnika i nastavnog osoblja

-        Rebalans budžeta, jer je prosvetarska plata bila ispod republičkog proseka.

-        Isplata svetosavskih nagrada u iznosu od 5000 din

-        Korigovanju koeficijenta pomoćnom osoblju, koje ne zarađuje ni minimalnu zaradu

-        Podnošenje tužbi na račun neisplaćenih regresa i toplih obroka pomoćnim radnicima i tužbi nastavnog osoblja na osnovu IOP-a i prekonormnog rada.

Na kraju svakog izlaganja izraženo je nezadovoljstvo resornim ministarstvom i  svi su pozvani da 3.aprila izađu na izbore i zaokruže obrazovanje.

Info SPRB

 

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*