Zbog dugova prosvetarima sindikati zveckaju štrajkom

strajk1

Predstavnici četiri sindikata zaposlenih u prosveti razgovarali su juče sa ministrom Mladenom Šarčevićem oko sprovođenja sporazuma potpisanog 2015. godine. Kako je za naš list rekla Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sindikati su insistirali na isplati svetosavskih nagrada koje nisu isplaćivane tri godine, kao i na isplati pomoći po osnovu 2,5 milijardi dinara uštede nakon zbrinjavanja tehnoloških viškovaPlate u okruženju

U Crnoj Gori prosvetni radnici imaju 450 evra platu, a na to država mnogo izdvaja i za rešavanje stambenih problema, kao i za letovanja, zimovanja nastavnika. U Bosni i Hercegovini nastavnici imaju 500 evra platu plus 80 evra topli obrok, a regres se isplaćuje jednom godišnje u iznosu od 200 evra. Učitelji u Hrvatskoj imaju platu između 650 i 700 evra, prenosi naša sagovornica deo neformalnih razgovora u Turskoj.
– Zanimljivo je da su svi sindikati odavno prošli našu muku oko zbrinjavanja tehnoloških viškova, to je završena priča u čitavom regionu. Dakle i tu kaskamo – ocenjuje Janković.

Ona ističe da je u pitanju isplata dva puta po 15.000 dinara, a da se ovaj novac duguje čitavoj prosveti od predškolskih ustanova do domova učenika, što obuhvata oko 107.000 zaposlenih.

Dogovoreno je, kaže Janković, da se iduće nedelje održi sastanak sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić, a da se odmah nakon toga zatraži sastanak kod premijera, kojem bi prisustvovali dvoje ministara i četiri predsednika sindikata. Sporazum između sindikata i vlade iz aprila 2015. godine garantovao je isplatu nagrada i pomoći, a potpisali su ga tadašnji ministri Srđan Verbić i Kori Udovički.

Po rečima Janković, ono što sledi nakon ovog sastanka, jeste nastavak pregovora o setu zakona u prosveti koji bi trebalo da se u skupštinskoj proceduri nađu tokom maja ili juna 2017. godine.

– Svesni smo da vlada mora da aminuje ono što je dogovoreno, a što se ne poštuje već dve godine. Mi kao i uvek, prvo dajemo šansu razgovorima, a ako ne uspe, dogovorićemo se o nastavku borbe putem protesta ili štrajka – ističe naša sagovornica. Ona kaže da je srpska prosveta po svim osnovama na začelju Evrope, o čemu se uverila i na nedavno održanom kongresu najvećeg prosvetnog sindikata u Turskoj.

Delegacija Unije je predstavljala Srbiju na ovom skupu koji je od 10. do 15. februara održan u Ankari, zajedno sa predstavnicima najvećih sindikata iz 41 zemlje Evrope, Azije, Afrike, Rusije, bivše SFRJ…

– Razmenili smo iskustva sa kolegama iz Jordana, Nigerije, Kuvajta, naravno Turske i bivših zemalja SFRJ i kroz razgovore potvrdili da su prosvetni radnici u Srbiji na začelju Evrope i po platama i po uslovima rada i po društvenom statusu. Naša prosečna plata je oko 40.000 dinara, a istovremeno u Turskoj su nastavnici na drugom mestu najbolje plaćenih profesija sa zaradom od 1.000 do 1.500 evra, odmah iza IT sektora – objašnjava Janković.

Učionice sa „pametnim” tablama su i uobičajene u učionicama, a država mnogo ulaže ne samo u nastavnike, nego i u škole, bez obzira da li se one nalaze u glavnom gradu ili u nekom zabačenom selu. U Turskoj, priča Janković, u školama nema dvosmenskog rada, nastava se završava u 15 časova, a velika matura je jedan od najtežih životnih ispita za koju se deca pripremaju tokom čitave školske godine u četvrtom razredu srednje škole.

– Nastavnici imaju 15 časova nedeljno, a naši od 18 do 20. Svakoga dana đaci imaju osam časova. Najviše časova učenici imaju iz turskog jezika i pravopisa, a na drugom mestu je predmet „kultura vere”, koja obuhvata sve vere i za koji smatraju da „formira i jača karakter”. Pametna tabla je i u svakoj učionici u Turskoj. Dakle, nastavnici tamo manje rade, bolje su plaćeni i imaju bolje uslove rada – priča predsednica Unije.

Zapošljavanje nastavnika je po principu koji je nekada važio i za Srbiju, odnosno Jugoslaviju, gde se mladi nastavnici prvo „kale” po selima i malim školama. Svi učitelji i nastavnici polažu ispit, na osnovu koji se rangiraju i dobijaju radno mesto.

Izvor: Politika

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*