Zbrka oko raspusta

dru-SKOLA01_620x0

Nepoklapanje školskog kalendara objavljenog na sajtu Ministarstva prosvete sa onim koji je još u junu prošle godine izašao u Prosvetnom glasniku izazvao je pometnju oko završetka drugog polugodišta. O ovoj nesaglasnosti Danas je obavestio Ministarstvo, u kojem su potvrdili da su tačni datumi objavljeni u Prosvetnom glasniku i obećali da će ispraviti grešku na svom sajtu, što do danas nije urađeno.
Brojni mediji, ali i školske uprave drže se tabelarnog prikaza kalendara na sajtu Ministarstva, plasirajući tako netačne informacije o završetku školske godine. Dodatnu zabunu izazvalo je to što u školama očito ne znaju da je krajem marta menjan kalendar za osnovnu školu, kojim je promenjen datum početka letnjeg raspusta za učenike od prvog do sedmog razreda.

Dakle, đaci koji su od četvrtka na uskršnjem raspustu u klupe se vraćaju u sredu, 4. maja. Za maturante gimnazija školska godina se završava 24. maja, a za osmake i đake završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 31. maja. Ostali srednjoškolci raspuštaju se 22. juna.

Za učenike od prvog do sedmog razreda poslednji radni dan u ovoj školskoj godini je 14. jun, što je novina u odnosu na ranije objavljen datum da se raspuštaju 15. juna. U izmenama Pravilnika o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole piše da „časove po rasporedu od 15. juna škole treba da realizuju tokom drugog polugodišta i to tako što će samostalno utvrditi način realizacije tih časova – ili radnom subotom ili tokom nastavne nedelje, a u najboljem interesu učenika“.

Vojvodina drugačije

Što se tiče škola u Vojvodini, za njih važi drugačiji školski kalendar, pa su đaci još u martu bili na prolećnom raspustu. Maturanti gimnazija završavaju sa školom 25. maja, osmaci i maturanti srednjih stručnih škola 1. juna. Svi ostali osnovci se raspuštaju 15. juna, a srednjoškolci 22. juna.

Izvor: Danas

7 komentara na Zbrka oko raspusta

 1. Stevan kaže:

  Ni to nisu bili u stanju da urade! Zašto nisu prepisali neki stari kalendar? Bilo bi manje grešaka.

 2. Kalendar kaže:

  Kalendar je bio odličan, zabrljaše sa ovim pomeranjem. Ipak završavamo ranije što i nije tako loše.

 3. Profesor kaže:

  Pojedini državni službenici MPNTR svoj posao za koji su plaćeni ne obavljaju u interesu društva. Svedoci smo mnogih afera i grešaka koje se dešavaju i na kraju niko nije odgovoran. Najtragičnije što Verbićev vrlo blizak saradnik ne ispunjava uslove za mesto na kome se nalazi i niko ništa ne preduzima.

 4. vanja kaže:

  Koliko sam upoznata, u Vojvodini prolecni raspust jeste bio u martu, a ovog puta praznuju kao i ostatak Srbije, s tim sto se skolama taj jedan pridodat dan, neradni Veliki cetvrtak, naziva raspustom. Vecina roditelja naredne nedelje koristi stari godisnji odmor, putuju negde sa decom pa ce nam u sredu i cetvrtak, a i petak zbog Djurdjevdana ucionice biti desetkovane… Da li je iko mislio o tome da li je trebalo spojiti te dane pa da to zaista lici na prolecni raspust, a da se skolska godina zavrsi onda 17.juna, a zavrsni ispit onda odrzi 20.,21., i 22. juna …Ocigledno, ljudi koji bi trebalo o tome da vode racuna, ne rade svoj posao kako treba…Jedna drzava,dva kalendara, to je tek posebna prica…

 5. Vladimir kaže:

  Jeste problem ta zbrka oko kalendara,ali je velika zbrka tj nepravda bolje receno jedan dan manje raspusta u Vojvodini za pravoslavni Vaskrs u odnosu na Rimokatolički Uskrs.Skole u Vojvodini su imaju slobodno od Petka do Srede.Bez velikog cetvrtka,ali su zato Rimokatolici imali slobodan i taj cetvrtak.Ako cemo da budemo fer i pravedni onda ili nama dajte i veliki cetvrtak slobodan ili ga ukinite i Rimokatolicima pa da budemo jednaki ili su oni iz nekog razloga privilegovani.Ovo je moj licni stav i pritome nikoga ne omalovazavam niti ikoga prozivam ili manje cenim i postujem.

 6. koleginica kaže:

  Postovani, nesto nije u redu ili sa tekstom ili sa kalendarom. Kako se u Vojvodini osnovci raspustaju 15. juna kad je za taj datum najavljen prvi dan zavrsnog ispita, tj. test iz srpskog jezika?

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*