Žene kasnije u starosnu penziju

penzija_4
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje podsetio je na to da od 1. januara 2014. godine stupaju na snagu nove odredbe za penzionisanje.
Starosna granica za odlazak u penziju se pomera četiri meseca – kod žena na 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života, navedeno je u saopštenju.Fond PIO podsetio je na to da će se do 2023. godine postepeno pomerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, kao i da način obračuna iznosa penzije neće biti promenjen.

Građanima koji nameravaju da se penzionišu po propisima koji važe u ovoj godini, radni odnos mora da prestane najkasnije 30. decembra. Zahtev za penziju se podnosi najkasnije do 31. decembra, što se može učiniti i poštom, kao preporučena pošiljka.

Sve filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radiće 31. decembra puno radno vreme da bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za ovu godinu, da blagovremeno podnesu zahtev.

Izvor Dnevnik

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*