Zrenjanin: Sindikat najavljuje štrajk zbog gašenja Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole

skola-ucionica-strajk-prosveta-n1-725x483

Članovi Sindikata prosvetnih radnika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ Zrenjanin najavili su štrajk upozorenja, proteste i moguću potpunu obustavu rada zbog stava Grada Zrenjanina da se ne izvrši upis učenika u prvi razred školske 2024/2025 u toj školi i da se njihova tri područja rada preraspodele u druge škole.

Sindikat, kao i svi zaposleni u toj školi, ne slažu sa takvim stavom i ukazuju „da rastakati takvu školu, sa svim ljudima, učenicima, vrednostima, značajem i istorijom – nije ni dobro ni pametno ni racionalno“.

„Odjednom saznajemo da postoji Elaborat o opravdanosti izmene Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji APV, u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin. Mi o tom dokumentu ništa ne znamo, niti smo bili konsultovani u toku njegove izrade“, poručili su.

Poseban aspekt je, kako navode, pitanje buduće egzistencije zaposlenih koji su sa razlogom uznemireni i zabrinuti šta će sa njima biti, jer se pretpostavlja da će najavljeni model ostaviti bez posla nemali broj ljudi.

„Želimo da naglasimo da naša škola i zaposleni, koji žele svoj posao da obavljaju profesionalno u interesu dece, njihovih roditelja i potrebe tržišta, već duže vreme trpe pritisak lokalne samouprave“, piše u saopštenju sindikata.

Članovi Sindikata prosvetnih radnika te škole ukazali su i na to da je postupak koji bi se sproveo veoma težak i pravno rizičan, jer će podrazumevati sudske procesu kojima zaposleni žele da sačuvaju njihovo dostojanstvo i pravo na rad.

Škola se nalazi u zgradi čija je gradnja počela 1914, i koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Hemijsko-tehnološki smer kao novi vid tehničkog obrazovanja osnovan je 1948, a 1962. je osnovana Hemijsko-tehnološka tehnička škola sa 286 učenika i 16 nastavnika.

Izvor: Nova.rs

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*