Zrenjanin: „Skrojena“ nova lista škola

skola-skolska-klupa-jpg_660x330

Umesto 28 osnovnih škola, Zrenjanin će imati 19 škola prema usvojenom planu racionalizacije u okviru pilot-projekta „Mreža škola“ Ministarstva prosvete i Svetske banke.Kao što je Danas već pisao o ovoj temi, Zrenjanin je među pet školskih uprava u zemlji gde se sprovodi projekat koji donosi novine u organizaciji škola i svih obrazovnih ustanova.

Ideja nije prošla bez negodovanja još od samog početka, a kada se tokom protekle godine pojavio prvi predlog pripajanja manjih škola većim, oglasili su se prosvetni sindikati apelom da se ne radi ništa bez njihovog učešća. Ipak, odbornici lokalne skupštine izglasali su novu listu škola prema kojoj se više seoskih škola pripajaju novim, matičnim školama.

Prema novoskrojenoj listi, matične škole su škola „Đura Jakšić“ iz Perleza sa odeljenjima u Knićaninu, škola „Sveti Sava“ u Stajićevu za škole u Lukićevu i Belom Blatu, škola „Mladost“ iz Tomaševca matična je za škole u Orlovatu i Botošu, škola „Branko Radičević“ iz Čente je matična za školu u Farkaždinu, zrenjaninska škola „Đura Jakšić“ ima izdvojeno odeljenje u Jankovom Mostu samo sa nižim razredima, kao i OŠ „Sonja Marinković“ koja ima dva izdvojena odeljenja u Mihajlovu, sa osam razreda, i u Lukinom Selu, sa dva. OŠ „Svetozar Marković Toza“ u Elemiru ima izdvojeno odeljenje u Tarašu. OŠ „Jovan Dučić“ u Kleku ima izdvojena odeljenja u Lazarevu i Banatskom Despotovcu.

Specijalna škola „9. maj“ ima odeljenja u Melencima i Stajićevu, a Muzička škola odeljenja u Kovačici, Aradcu i Melencima.

Kako objašnjavaju u ministarstvu prosvete, mreža škola u Srbiji biće „prekrojena“ i prilagođena broju i potrebama đaka. Pojedine školske zgrade ili njihovi delovi biće prenamenjeni za vrtiće, učeničke domove ili više škole i fakultete. Neke škole koje su ostale bez učenika moraće da budu zatvorene ili spojene sa drugima.

Platforma Svetske banke

Platformu za izradu mreže škola uradila je Svetska banka. Reč je o opširnom dokumentu s podacima o svim školama u Srbiji, o prostoru kojim one raspolažu, zaposlenima, broju đaka. To će biti polazna tačka za konačan plan i raspored svih ustanova širom Srbije kojima upravlja Ministarstvo prosvete, a u ceo posao su uključene lokalne samouprave.

Izvor: Danas

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*