ŽURKE ZA OSNOVCE U NOĆNOM KLUBU UZ ALKOHOL?!

sarcevic

O ponudi alkohola na novogodišnjim žurkama za osnovce oglasilo se i Ministarstvo prosvete, poručujući da je služenje takvog pića maloletnicima protivzakonito i kažnjivo.

Naime, „Blic“ je objavio skandaloznu ponudu jedne agencije za organizaciju proslava, u kojoj se đacima nudi i pivo. Takve agencije unajmljuju i osnovne škole za organizaciju novogodišnjih žurki. Iako se godinama prećutno aminuje da se ovakve proslave organizju u noćnim klubovima i kafanama, potpuno neprimerenim za decu, sada se tako u ponudi provoda za osmake našlo i to da maloletni gosti mogu dobiti jedno točeno pivo uz napomenu organizatora da to mora da odobri Roditeljski savet?!

Povodom ovoga oglasilo se resorno Ministarstvo prosvete. Oni poručuju da se sa ovom problematikom susreću svake godine, ali i da se oko novogodišnjih proslava za osnovce isključivo pitaju roditelji i škola.

- Služenje alkohola maloletnicima je zabranjeno zakonom i ni na koji način nije dozvoljeno u školskom objektu. To roditelji i zaposleni u školi veoma dobro znaju. Ministarstvo prosvete veoma vodi računa o bezbednosti učenika i proslava Nove godine, ako je organizuje škola, nije dopuštena u noćnim klubovima ili kafićima – rekli su za „Blic“ iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dodali:

Disciplinski postupak za doček u noćnom klubu

- Ukoliko prosvetna inspekcija bude dobila prijavu da je neka škola organizovala doček Nove godine u restoranu, kafiću ili noćnom klubu, biće pokrenut disciplinski postupak protiv odgovornih. Ukoliko Ministarstvu stigne prijava da je u nekoj školi služen alkohol, Ministarstvo će reagovati, ali verujemo da su nastavnici i roditelji odgovorni i da do toga neće doći.

U Ministarstvu kažu da škole, prema utvrđenom godišnjem planu rada, organizuju različite aktivnosti, u koje spadaju i proslave.
pročitajte i…

- Proslava školskih i državnih praznika organizuju se u školi ili u ustanovama kulture. Savet roditelja je savetodavno telo ustanove, koje ne donosi odluke, već daje predloge i sugestije. Ukoliko roditelji žele da organizuju za svoju decu proslavu Nove godine, to mogu da učine samoinicijativno – kažu iz Ministarstva.
pročitajte i…

Žurka za 1.200 dinara po đaku

Kako je „Blic“ već pisao, pojedine agencije uglavnom imaju ugovore sa školama za organizaciju ovakvih događaja, ali umesto da se oni, kako zakon nalaže, održavaju u prostorijama škole ili u ustanovama kulture, učenici odlaze u potpuno neprimerene noćne klubove. Roditelji za četiri sata provoda moraju da izdvoje oko 1.200 dinara, a prihod od proslave dostiže i milion dinara, u zavisnosti od veličine kluba i toga koliko učenika može da primi.

Ovakve novogodišnje proslave za osnovce su direktno u suprotnosti sa Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kojim je predviđeno da se „proslave školskih i državnih praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja za učenike organizuju u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture“.

Izvor: Blic

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

code

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*